Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Σε ''αναβρασμό'' οι φοιτητές στην Γαλλία


5 Μαΐου 2009, 13:37
Υπό κατάληψη τελεί το ένα τέταρτο των γαλλικών πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους. Εδώ και δύο μήνες σε 20 από τα 83 πανεπιστήμια της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης και της Σορβόνης, η κατάσταση είναι «καζάνι που βράζει».

Και για του λόγου το αληθές, στην είσοδο του Πανεπιστημίου της Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, μερικοί φοιτητές πετούν φωτοβολίδες και έχουν αναρτήσει πανό με την επιγραφή «το πανεπιστήμιο καίγεται».

Οι φοιτητικές διαδηλώσεις έχουν στόχο τις μεταρρυθμίσεις της ανώτατης εκπαίδευσης, με βάση τις οποίες τα πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία. Οι νέοι αντιδρούν στον ανταγωνισμό και την «ιδιωτικοποίηση» των πανεπιστημίων, παρόλο που δεν τίθεται ούτε θέμα διδάκτρων, ούτε εξετάσεων για την εισαγωγή σε αυτά.

Ο φόβος είναι ότι θα δημιουργηθεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων, με τους αποφοίτους των κατωτέρων πανεπιστημίων να έχουν ένα χαρτί που δεν θα αξίζει τίποτα. Οι λέκτορες, από την άλλη, που επίσης διαμαρτύρονται, αντιδρούν στους νέους κανόνες που επιβάλλουν τακτικά τεστ αξιολόγησης και δίνουν μεγαλύτερες εξουσίες στους πρυτάνεις στα θέματα της προαγωγής και της πληρωμής του προσωπικού.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση στα πανεπιστήμια έχει αρχίσει να έχει απροσδόκητες επιπτώσεις. Σε κάποια από αυτά, οι εγγραφές αρχίζουν να μειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου