Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Κάρτα χρήστη ελαφρών ναρκωτικών ουσιών θα εκδώσουν ολλανδικές πόλεις



12 Μαΐου 2009, 19:47
Οκτώ πόλεις της Ολλανδίας συμφώνησαν να εφαρμόσουν ένα πρωτοποριακό σχέδιο για την καταπολέμηση του ναρκοτουρισμού που παρατηρείται στη χώρα.

Θα χορηγήσουν ειδική κάρτα για τους χρήστες ελαφρών ναρκωτικών ουσιών, με την οποία θα μπορούν οι «ενδιαφερόμενοι» να αγοράσουν έως τρία γραμμάρια των συγκεκριμένων ουσιών από τα διάσημα «coffee shops» της Ολλανδίας.

Στα συγκεκριμένα καταστήματα «καφέ» πωλούνται μικρές ποσότητες προϊόντων κάνναβης, παρά το γεγονός ότι η πώληση τέτοιων ναρκωτικών απαγορεύεται στην Ολλανδία.



Αποτέλεσμα αυτής της «πρακτικής» είναι η εισροή πολλών τουριστών στις πόλεις της Ολλανδίας, κυρίως από τις γειτονικές περιοχές του Βελγίου και της Γερμανίας, οι οποίοι διαμένουν για μία ημέρα συνήθως και προμηθεύονται ελεύθερα τα ελαφρά ναρκωτικά.

Η νέα κάρτα θα ονομάζεται «grasspass».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γκερντ Λιρς, δημάρχου της πόλης Μάαστριχτ, η οποία συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα: «Τα coffee shops θα πρέπει να ξανασκεφτούν την αρχική τους πολιτική: πώληση μικρών ποσοτήτων κάνναβης για τον πληθυσμό».

Ο Λιρς πρόσθεσε ότι το 60% των ατόμων που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα coffee shops είναι Γάλλοι ή Βέλγοι.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων καταστημάτων είχαν μικτές αντιδράσεις στο άκουσμα του νέου μέτρου, αφού πολλοί εμφανίστηκαν θετικοί και άλλοι επιφυλακτικοί, με τον πρόεδρο της ένωσης των coffee shops στο Μάαστριχτ να δηλώνει: «Συμφωνούμε στο να είμαστε σκληροί απέναντι στο έγκλημα και στην παράνομη διακίνηση, αλλά δε θα συμμετάσχουμε στο διαχωρισμό των ξένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου