Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Νέα συμφωνία για το κλίμα προτείνουν οι ΗΠΑ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να λάβουν «φιλόδοξα μέτρα» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο πλαίσιο μίας νέας συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα ενώ έκαναν έκκληση για μία δραματική αύξηση της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε υπόμνημα προς τα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο περιέχει τις προτάσεις της για μία συμφωνία - οι όροι της οποίας αναμένεται να συζητηθούν στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, η Ουάσινγκτον αναφέρει επίσης ότι πολλές χώρες πρέπει να προγραμματίσουν μειώσεις των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με μεσοπρόθεσμο στόχο το 2020 και μακροπρόθεσμο το 2050.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για την επίτευξη μίας ισχυρής διεθνούς συμφωνίας στην Κοπεγχάγη βασιζόμενης σε υγιείς στόχους και σε φιλόδοξα μέτρα που θα ενσωματωθούν στην αμερικανική νομοθεσία», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Ας σημειωθεί ότι η Κίνα πρόσφατα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η χώρα με τις περισσότερες στο κόσμο εκπομπές αερίων, αλλά οι κατά κεφαλήν εκπομπές της, κυρίως από την καύση φυσικών καυσίμων, είναι λιγότερες από ένα τέταρτο από αυτές των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να μειώσει τις αμερικανικές εκπομπές αερίων στα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020, μία μείωση περίπου 14% σε σχέση με τις εκπομπές του 2007.

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα υποστηρίζει ότι η αύξηση των εκπομπών αερίων διεθνώς θα προκαλέσει περισσότερες πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες καθώς και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Στο ίδιο υπόμνημα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει ανάγκη για μία δραματική αύξηση της διάθεσης πόρων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ...για να αντιμετωπιστεί η κλιματική πρόκληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου