Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την οικονομία από τη Eurobank


12 Μαΐου 2009, 18:59
Μεγάλη ύφεση και εκτίναξη του ελλείμματος στο 6% προβλέπει, μεταξύ άλλων, έκθεση της Eurobank για την εθνική οικονομία, που ουσιαστικά δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να υποχωρήσει στο -1,0%το 2009, από 2,9% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank, που εξέδωσε σήμερα τη νέα τριμηνιαία της έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να διατηρεί ορισμένες επιπρόσθετες αντιστάσεις σε σύγκριση με τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, οι οποίες τείνουν σε κάποιο βαθμό να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Σ' αυτές περιλαμβάνονται οι προγραμματισμένες εισροές νέων κοινοτικών κονδυλίων, η σχετικά χαμηλή εξάρτηση της χώρας από τον εξαγωγικό τομέα, καθώς και η συνεχιζόμενη άνοδος των πραγματικών εισοδημάτων. Στο βαθμό που οι προβλέψεις μας για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας επιτευχθούν, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει και το 2009 να υπερβαίνει σημαντικά το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. (Ο τελευταίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο -4,0% φέτος, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Στο μέτωπο του εγχώριου πληθωρισμού, η Eurobank εκτιμά υποχώρηση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔτΚ) κάτω του 1% τους επόμενους 2-3 μήνες, λόγω εξασθένησης των πιέσεων από την πλευρά της ζήτησης, καθώς και των θετικών επιδράσεων βάσης που σχετίζονται με τη μεγάλη κούρσα των τιμών πετρελαίου και πρώτων υλών, που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σταδιακή άνοδος του ετήσιου ρυθμού αύξησης του ΔτΚ αναμένεται από τον Αύγουστο και μετά, η οποία, παρόλα αυτά, δε θα εμποδίσει τη σημαντική υποχώρηση του μέσου ετήσιου πληθωρισμού το 2009 στο 1,1%-1,2% (σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις) από 4,2% το 2008.

Ο αναθεωρημένος δημοσιονομικός στόχος 3,7% του ΑΕΠ για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2009 κρίνεται φιλόδοξος από τη Eurobank, καθώς, όπως υποστηρίζεται, βασίζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των κύριων μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, σε «γενναίες» παραδοχές για το ρυθμό αύξησης των εσόδων και συγκράτησης των δαπανών του νέου προϋπολογισμού.

Χωρίς τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης δεν αποκλείεται να υπερβεί το 6% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και ο λόγος δημοσίου χρέους - ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 105% περίπου από 97,6% το 2008, αναφέρει η Eurobank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου