Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Ο ελληνικός εμφύλιος δεσπόζει στο final four της Ευρωλίγκα


Μνήμες από ημιτελικούς προηγούμενων final four Ευρωλίγκα «ξυπνάει» το φετινό στο Βερολίνο. Και τα δύο ζευγάρια των ημιτελικών (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα-ΤΣΣΚΑ Μόσχας) έχουν συναντηθεί από δύο φορές στο παρελθόν, με τους Πειραιώτες να έχουν το απόλυτο (2/2 - 1994 και 1995) απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο και τους Ισπανούς να «μετρούν» μία νίκη (2003, 76-71) και μία ήττα (2006, 75-84) επί των Ρώσων.

Από τον ελληνικό «εμφύλιο», ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έχει ζήσει τις απογοητεύσεις στα ημιτελικά του 1994 και του 1995 και σίγουρα ψάχνει τη «λύτρωση» από τον... εφιάλτη του Ολυμπιακού σε ημιτελικούς final four.
Επίσης, ο «Φράνκι» επιζητά την κατάκτηση του πέμπτου ευρωπαϊκού τίτλου του με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος θα τον φέρει στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας. Στο «κλαμπ» των παικτών που έχουν κατακτήσει πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους βρίσκονται ακόμη ο Κλίφορντ Λιουκ (Ρεάλ 1964, ΄65, ΄67, ΄68, ΄74) και ο Άλντο Οσέλα (Βαρέζε 1970, ΄72, ΄73, ΄75, ΄76), ενώ στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται ο Ντίνο Μενεγκίν με 7 (Βαρέζε 1970, ΄72, ΄73, ΄75, ΄76, Τρέισερ Μιλάνου 1987, ΄88).
Οπως και να έχει, ο Παναθηναϊκός των τίτλων, ο οποίος επιστρέφει στην τελική φάση της Ευρωλίγκα μετά από μία χρονιά απουσίας (2008), θέλει την «παρθενική» νίκη του επί του Ολυμπιακού σε ημιτελικό final four και φυσικά την κατάκτηση του πέμπτου ευρωπαϊκού τροπαιου (1996, 2000, 2002, 2007), ενώ οι «ερυθρόλευκοι», δέκα χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή τους σε final four, θα «κυνηγήσουν» το δεύτερο (το 1997 το πρώτο).
Στον πρώτο ημιτελικό, οι «μπλαουγκράνα», που επιστρέφουν σε final four μετά από 2 χρόνια απουσίας, αναμετρώνται και πάλι με την ΤΣΣΚΑ, με τους Ισπανούς να ψάχνουν ρεβάνς για την ήττα στα ημιτελικά του final four του 2006, όταν είχαν ηττηθεί με 75-84 από τη μετέπειτα κάτοχο του τίτλου, και φυσικά την κατάκτηση του δεύτερου ευρωπαϊκού τίτλου της ιστορίας τους (το πρώτο και... τελευταίο ήταν το 2003).
Στον αντίποδα, η τέως ομάδα του Θοδωρή Παπαλουκά θα παλέψει για την πρόκριση της στον τελικό, όπου και θα διεκδικήσει το δεύτερο διαδοχικό (επίτευγμα που έχει σημειώσει η Μακάμπι σε επίπεδο Ευρωλίγκα) και συνολικά έβδομο ευρωπαϊκό (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008).
Στο final four του Βερολίνου, πάντως, αρκετοί από τους συμμετέχοντες «κυνηγούν» τα δικά τους ρεκόρ. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο οποίος μετράει τις περισσότερες κατακτήσεις τροπαίων (6) και είναι ο μόνος που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκός), διεκδικεί τον 7ο τίτλο. Στον αντίποδα, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Γιαννάκης, και ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα, Τσάβι Πασκουάλ, διεκδικούν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της καριέρας τους, ενώ ο προπονητής των «μπλαουγκράνα» διεκδικεί τον «παρθενικό» τίτλο της καριέρας του.
Από τους παίκτες, σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός ή η Μπαρτσελόνα κατακτήσει το τρόπαιο, τότε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Μπαρτσελόνα, Μπακάμπι Τελ Αβίβ) ή ο Ντέιβιντ Αντερσεν (Κίντερ Μπολόνια, ΤΣΣΚΑ Μόσχας), αντίστοιχα, θα γίνει ο πρώτος που θα έχει κατακτήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο με τρεις διαφορετικές ομάδες. Πάντως, ο δεύτερος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει αγωνιστεί σε final four με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Κίντερ, Σιένα, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα), ενώ ο «Σάρας» είναι ο πρώτος μετά τους παίκτες της Γιουγκοπλάστικα (1989-1991), ο οποίος έχει κατακτήσει τρία διαδοχικά τρόπαια (Μπαρτσελόνα 2003, Μακάμπι 2004, 05). Το ίδιο ρεκόρ με τον Λιθουανό γκαρντ κυνηγά και ο Ραμούνας Σισκάουσκας, ο οποίος, αν κατακτήσει τον τίτλο με την ΤΣΣΚΑ, θα έχει σηκώσει τρεις διαδοχικές χρονιές το τρόπαιο (Παναθηναϊκός 2007, ΤΣΣΚΑ 2008).
Σε επίπεδο ομάδων, η ΤΣΣΚΑ, η οποία αφίχθη πρώτη στο Βερολίνο, αποτελεί τη μοναδική ομάδα που έχει πάρει μέρος σε επτά διαδοχικά final four, ενώ ο Χόλντεν ήταν παρών και στα επτά. Η ρωσική ομάδα, αν φτάσει στον τελικό και κατακτήσει το τρόπαιο, θα πανηγυρίσει το δεύτερο διαδοχικό (επίτευγμα που έχει σημειώσει η Μακάμπι σε επίπεδο Ευρωλίγκα) και συνολικά έβδομο ευρωπαϊκό (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008), ένα λιγότερο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, που βρίσκεται πρώτη στη λίστα με τα περισσότερα (8).
Τέλος, ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ, Ετορε Μεσίνα, είναι ο προπονητής με τις περισσότερες συμμετοχές σε final four. Ο Ιταλός έχει δώσει το παρών σε επτά final four με τα εξής στατιστικά: τρεις φορές κατέκτησε τον τίτλο (Κίντερ Μπολόνια 1998, ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2006, 2008) και τέσσερις ηττήθηκε στον τελικό (Κίντερ Μπολόνια 1999, 2002, Μπενετόν Τρεβίζο 2003, ΤΣΣΚΑ 2007).
Γήπεδο: 02 World Arena
Διανύοντας τον δέκατο μήνα «ζωής» της, καθώς τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2008, η «O2 World Arena» στο Βερολίνο θα φιλοξενήσει το τριήμερο 1-3 Μαΐου το final four της Ευρωλίγκα. Με κόστος κατασκευής 165 εκατ. ευρώ και κατασκευάστρια εταιρία την AEG, η «O2 World Arena» είναι μία κατασκευή πολλαπλών χρήσεων, ενώ η ονομασία της προήλθε από την ομόνυμη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica O2, η οποία αγόρασε τα δικαιώματα της ονομασίας.
Η «Ο2 World Arena» έχει συνολική χωρητικότητα 17.000 θεατών, ενώ αποτελεί την έδρα της ομάδας χόκεϊ Αϊσμπάρεν Βερολίνου και της μπασκετικής Αλμπα Βερολίνου. Επίσης, έχει «φιλοξενήσει» από αγώνες χόκεϊ, μπάσκετ και χάντμπολ μέχρι και συναυλίες. Στον περιβάλλοντα χώρο στεγάζονται κινηματογράφοι, καζίνο, ξενοδοχείο, μπαρ και ρεστοράν.
Οσο για τις συναυλίες; Πρώτο συγκρότημα που «παρέλασε» ήταν οι Metallica στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ ακολούθησε ο Λέοναρντ Κοέν, οι Κόλντπλεϊ και η Αλίσια Κις. Στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2009 η Τίνα Τέρνερ έδωσε δύο «sold out» συναυλίες, που αποτελούσαν μέρος της ευρωπαϊκής περιοδείας της. Τέλος, η «O2 World» θα φιλοξενήσει και τα μουσικά βραβεία του MTV.
Χωρητικότητα αγώνα μπάσκετ: 16.000. Χόκεϊ: 14.200. Συναυλιών: 17.000.
Διαιτητές
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν θα είναι οι μοναδικοί εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ στο final four της Ευρωλίγκα. Ο Λάζαρος Βορεάδης επιλέχθηκε ανάμεσα στους οκτώ διαιτητές που θα «σφυρίξουν» τους τέσσερις αγώνες της τελικής φάσης στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, την 1η και 3η Μαΐου στο Βερολίνο. Ο Έλληνας ρέφερι μετρά ήδη 30 τελικούς στην καριέρα του, αλλά δεν θα έχει την ευκαιρία να τους αυξήσει σε 31 στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό, απαγορεύεται να οριστεί διαιτητής ίδιας εθνικότητας με κάποια εκ των δύο ομάδων. Δεδομένο είναι επίσης πως δεν θα «σφυρίξει» τον ημιτελικό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ανήμερα την Πρωτομαγιά.
Το... φράγμα των 31 τελικών αναμένεται να «σπάσει» εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Λάζαρος Βορεάδης στη σειρά των τελικών για τα ελληνικά πλέι οφ.
Εν συγκρίσει με το περυσινό final fourτης Ευρωλίγκα στη Μαδρίτη, και οι οκτώ διαιτητές που όρισε φέτος η διοργανώτρια αρχή δεν συμμετείχαν στην τελική φάση το 2008. Οι οκτώ διαιτητές είναι οι εξής: Χουάν Κάρλος Αρτεάγκα (Ισπανία), Σμουέλ Μπαχάρ (Ισραήλ), Ίλιτσα Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ρομουάλντας Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Σάσα Πουκλ (Σλοβενία), Φερνάντο Ρόκα (Πορτογαλία), Λάζαρος Βορεάδης (Ελλάδα) και Γιακούμπ Ζαμόσκι (Πολωνία).
Ο Μπραζάουσκας είναι αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές σε final four Ευρωλίγκα (5), ακολουθεί ο Μπελόσεβιτς (4), ο Αρτεάγκα (2) και ο Πουκλ (1), ενώ οι Ρόκα, Βορεάδης και Ζαμόσκι «σφυρίζουν» για πρώτη φορά στην τελική φάση της συγκεκριμένης διοργάνωσης των ανδρών.
«Μετά τον Σαρμπέλ οι Naturally 7»
Το συγκρότημα «Naturally 7», το οποίο αποτελείται από τους Γκάρφιλντ Μπάκλεϊ, Ροντ Έλντριτζ, Γουόρεν Τόμας, Τζαμάλ Ριντ, Ρότζερ «N'glish» Τόμας, Ντουάιτ Στιούαρτ και Άρμαντ «Hops» Χάτον, θα αναλάβει τη μουσική διασκέδαση όσων βρεθούν στην «O2 World Arena» το τριήμερο 1-3 Μαϊου. Το συγκρότημα από τη Νέα Υόρκη τραγουδάει α καπέλα, όπερ σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουν μόνο τη φωνή τους, χωρίς υποστήριξη μουσικών οργάνων.
«Μπάσκετ και Βερολίνο. Υπέροχος συνδυασμός» τόνισαν τα μέλη του συγκροτήματος και πρόσθεσαν: «Θα δούμε καταπληκτικά παιχνίδια στην αγαπημένη μας πόλη, ενώ είμαστε σίγουροι ότι θα συναντήσουμε ένα καταπληκτικό κοινό».
Οι «Naturally 7» θα διαδεχθούν τους Τέρενς Τρεντ Ντ΄ Άρμπι (Βαρκελώνη), τη Νοά (Τελ Αβίβ) και τον Σαρμπέλ (Αθήνα), οι οποίοι είχαν τραγουδήσει ζωντανά κατά τη διάρκεια προηγούμενων φάιναλ φορ.
Ευρωλίγκα και ανθρωπιά
Η Ευρωλίγκα ενώνει τη φωνή της με τον Νέλσον Μαντέλα και την εδώ και επτά χρόνια ενεργή φιλανθρωπική εκστρατεία του πρώτου μαύρου προέδρου της Νοτίου Αφρικής για την καταπολέμηση του AIDS, με την επωνυμία «46664», που αντιστοιχεί στο νούμερο που είχε ο πρώην πρόεδρος της χώρας στα 26 χρόνια φυλάκισης του. Οπως συνέβη στους αγώνες της φάσης των «16» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στο μπάσκετ, έτσι και τώρα, στο final fourτου Βερολίνου, η διοργανώτρια αρχή έχει αρχίσει οργανωμένες προσπάθειες από πλευράς συλλόγων, παικτών, προπονητών και διαιτητών για την ενημέρωση φιλάθλων και θεατών ως προς τη δική τους συνεισφορά στον αγώνα να καταπολεμηθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, περισσότεροι από 30 παίκτες θα συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στο Βερολίνο. Ανάμεσα στις δραστηριότητες ξεχωρίζει η αυριανή επίσκεψή τους στο «Children Cancer Station» στο νοσοκομείο Βίρχοβ, το οποίο πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο Γερμανό παθολόγο-ανατόμο, ανθρωπολόγο, ερευνητή και πολιτικό, Ρούντολφ Βίρχοβ.
Οι κορυφαίοι
Τρεις Έλληνες και συνολικά τέσσερις παίκτες από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (Παπαλουκάς, Σπανούλης, Μπουρούσης, Πέκοβιτς) είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη στελέχωση της καλύτερης πρώτης και δεύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκα, καθώς και για την ανάδειξη του MVP της διοργάνωσης της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Φίλαθλοι και δημοσιογράφοι φήφισαν τους δέκα υποψήφιους, ενώ σε τελετή στις 2 Μαϊου στην «Ο2 Arena», όπου θα φιλοξενηθεί το φετινό φάιναλ φορ, θα ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα.
Από τις τρεις ομάδες που θα βρεθούν στο Βερολίνο, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Σισκάουσκας, Λόρμπεκ), ο Ολυμπιακός (Παπαλουκάς, Μπουρούσης) και ο Παναθηναϊκός (Σπανούλης, Πέκοβιτς) έχουν από δύο υποψήφιους, ενώ η τέταρτη ομάδα, η Μπαρτσελόνα, μόνο έναν (Ναβάρο). Επίσης, τρεις υποψήφιοι αναδείχθηκαν από ομάδες που δεν έχουν προκριθεί στο final fourκαι συγκεκριμένα οι ΜακΙνταϊρ (Σιένα), Ρακότσεβιτς (Ταού) και Σπλίτερ (Ταού).
Αναλυτικά:
Γκαρντ: Θοδωρής Παπαλουκάς (Ολυμπιακος), Τέρελ Μακιντάιρ (Σιένα)
Σούτινγκ Γκαρντ & Σμολ Φόργουορντ: Ιγκόρ Ρακότσεβιτς (Ταού), Βασίλης Σπανούλης (Παναθηναϊκός), Χουάν Κάρλος Ναβάρο (Μπαρτσελόνα), Ραμούνας Σισκάουσκας (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)
Πάουερ Φόργουορντ & Σέντερ: Τιάγκο Σπλίτερ (Ταού), Γιάννης Μπουρούσης (Ολυμπιακός), Νικολα Πέκοβιτς (Παναθηναϊκός), Εραζεμ Λόρμπεκ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας).
Το πρόγραμμα
Ο ελληνικός «εμφύλιος», μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, θα αποτελέσει τον δεύτερο ημιτελικό και θα διεξαχθεί την 1η Μαΐου (στις 22:00 ώρα Ελλάδας). Ο πρώτος μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 ώρα Ελλάδας.
Την Κυριακή 3 Μαΐου θα διεξαχθεί ο τελικός και ο «μικρός τελικός», με τον πρώτο να έχει ώρα έναρξης στις 21:00 ώρα Ελλάδας και τον δεύτερο στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου