Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Άκυροι οι γάμοι των gay ζευγαριών στην Τήλο


5 Μαΐου 2009, 11:37
Ανυπόστατοι και ανύπαρκτοι κηρύχτηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη οι πρώτοι πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, που τελέστηκαν στην Τήλο τον περασμένο Ιούνιο, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.


Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου εξέδωσε χθες την απόφαση της εκδίκασης των αγωγών, που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Γιώργος Οικονόμου, κατά του δημάρχου Τήλου, κ. Τάσου Αλιφέρη και κατά των ομόφυλων ζευγαριών.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι γάμοι των δύο ομόφυλων ζευγαριών, δηλαδή της Ευαγγελίας με την Όλγα και του Θεμιστοκλή με τον Δημήτρη, κρίνονται «ως παρανόμως τελεσθέντες και ανυπόστατοι, νόμω ανύπαρκτοι και χωρίς να παράγεται εξ αυτών κανένα έννομο αποτέλεσμα».

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε τις αγωγές που αφορούν τον δήμαρχο Τήλου, Τάσο Αλιφέρη, εναντίον του οποίου είχε στραφεί ο εισαγγελέας υποστηρίζοντας πως «γνώριζε ότι η ενέργεια και πράξη του αυτή είναι παράνομη, διότι μεταξύ των θετικών προϋποθέσεων για την τέλεση νόμιμου και έγκυρου γάμου μεταξύ δύο προσώπων απαιτείται απαραίτητα η διαφορά φύλου».

Οι αποφάσεις δημοσιεύθηκαν χθες στα βιβλία του Πρωτοδικείου της Ρόδου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη καθαρογραφεί, προκειμένου να γίνει γνωστό το σκεπτικό τους.

Ευαγγελία Βλάμη: "Ανυπόστατος ο γάμος μας για το δικαστήριο, όχι όμως και για την Εφορία"

Αναφορικά με την απόφαση του δικαστηρίου η κυρία Ευαγγελία Βλάμη, μία εκ των γυναικών που παντρεύτηκαν στην Τήλο, δήλωσε στη zougla.gr ότι μόλις η ίδια και η σύντροφός της έχουν στα χέρια τους το σκεπτικό θα ασκήσουν έφεση.

Κατάληξη, όμως τόνισε, θα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου και πιστεύουν ότι θα δικαιωθούν.

Επίσης αναρωτιέται πως είναι δυνατόν το Πρωτοδικείο της Ρόδου να αποφασίζει ότι ο πολιτικός γάμος της είναι ανυπόστατος, ενώ την ίδια ώρα η εφορία έκανε δεκτή την κοινή φορολογική δήλωση που κατέθεσε με τη σύντροφό της.

Το χρονικό της υπόθεσης

Νωρίς το πρωί της 2ας Ιουνίου 2008 και κάτω από άκρα μυστικότητα, τελέστηκαν στο νησί της Τήλου οι πρώτοι γάμοι gay ζευγαριών στην Ελλάδα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που «δέχτηκαν» ως κάτι φυσικό την ένωση με τα δεσμά του γάμου δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου. Από την άλλη, αρκετοί αντέδρασαν, και μάλιστα έντονα, στην ένωση ομοφύλων ζευγαριών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συγκεκριμένοι γάμοι στην Ελλάδα έφεραν στην επικαιρότητα το νομικό κενό που υπάρχει στη νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο δήμαρχος Τήλου διάβασε στα ζευγάρια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο νόμο και το Σύνταγμα, με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων.


Ήδη, από το βράδυ της προηγούμενης μέρας, είχαν φτάσει στην Τήλο τα δύο ζευγάρια συνοδευόμενα από μέλη των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου, λίγες ημέρες νωρίτερα, ανέφερε: «H πράξη της τέλεσης γάμων ομοφύλων ζευγαριών θα είναι άκυρη, ανίσχυρη και παράνομη και σε περίπτωση που ο δήμαρχος Τήλου δεχθεί δήλωση περί τελέσεως γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, παρακαλούμε για την ενέργεια των νομίμων, ώστε να ακυρωθούν».

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, λίγες ώρες μετά τις τελετές, καταθέτει αγωγές, στις οποίες απαξιώνει πλήρως τους γάμους της Ευαγγελίας με την Όλγα και αυτόν του Θεμιστοκλή με τον Δημήτρη, και ζητεί να κηρυχθούν ανυπόστατοι και ανύπαρκτοι οι γάμοι που έγιναν μεταξύ των δύο ομοφύλων ζευγαριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου