Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Oι δηλώσεις του Παπανδρέου στο Αγαθονήσι


«Είμαστε στο Αγαθονήσι για να συμπαρασταθούμε στους κατοίκους, αλλά και για να τονίσουμε πόσο απαράδεκτο είναι η σημερινή κυβέρνηση να φυγομαχεί μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, να φυγομαχεί μπροστά στο θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας πάνω από τα νησιά μας και όχι μόνο να φυγομαχεί αλλά να θεωρεί η Τουρκία δεδομένη την Ελλάδα με την στάση της κυβέρνηση της ΝΔ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το Αγαθονήσι...

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση φυγομαχεί μπροστά στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών που μπορεί να αντιμετωπιστεί,τονίζοντας στη συνέχεια ότι «βεβαίως όσοι έχουν βγάλει την θεωρία ότι η καθημερινότητα δεν έχει καμία σχέση με την διαφθορά, ας έλθουν στο Αγαθονήσι, στους Φούρνους, στην Σάμο, στην Λήμνο, στην Κάλυμνο, να δουν πόσο έχουν υποβαθμιστεί οι υπηρεσίες υγείας, παιδείας και συγκοινωνιών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι οι συγκοινωνίες θα έπρεπε να είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα για τους νησιώτες «που βρίσκονται στην πύλη της Ελλάδας και δίνουν την μάχη», μια «μάχη εθνική» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη πορεία που θα εγγυάται τα δικαιώματα, την ισονομία, αλλά και το δικαίωμα να ελπίζει ο καθένας ότι έχει πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία και την σωστή συγκοινωνία, μια πολιτεία ευνομούμενη που χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού με διαφάνεια για το δημόσιο συμφέρον και αυτήν την πολιτεία θα την φτιάξουμε μαζί με τον ελληνικό λαό και αυτό το εγγυόμαστε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το Αγαθονήσι στα πλαίσια της διήμερης περιοδείας του στο Ανατολικό Αιγαίο συνοδευόμενος από τα στελέχη του Κινήματος, Ελπίδα Τσουρή, Γιώργο Νικητιάδη, αμφοτέρους βουλευτές και Δημήτρη Καρύδη και Μανώλη Οθωνα.

Στο Αγαθονήσι έτυχε θερμής υποδοχής από τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού οι οποίοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες.

Οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά αεροπλάνα, η λαθρομετανάστευση και οι συγκοινωνίες καθιστούν την ζωή των κατοίκων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εξαιρετικά δυσχερή, σύμφωνα με όσα ανέπτυξαν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου και οι φορείς των υπολοίπων νησιών στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος πέραν των παραβιάσεων και των λαθρομεταναστών ανέφερε και τα προβλήματα των υποδομών και του προσωπικού Υγείας στο ακριτικό νησί, ενώ ένα επιπλέον πρόβλημα που δυσχεραίνει την ανάπτυξη είναι η μη αναγνώριση από την Κτηματική Εταιρεία Δωδεκανήσου των ιδιοκτησιών γης έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από παλιά.

Μια επιπλέον ανάγκη του νησιού σε υποδομές αποτελεί η αποχέτευση και η επέκταση της προβλήτας του μικρού λιμένος.

Από την μεριά του ο νομάρχης Δωδεκανήσου Ιωάννης Μαχαιρίδης, αναφέρθηκε στις δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, καθώς οι λαθρομετανάστες σε διάστημα ενός έτους έχουν διπλασιαστεί, τονίζοντας πως «αυτά δεν γίνονται χωρίς την ανοχή της Τουρκίας», καθώς τα «φουσκωτά» με τους λαθρομετανάστες οδηγούνται ως τα διεθνή ύδατα, εκεί καταστρέφονται, υποχρεώνοντας έτσι τις ελληνικές αρχές να προβούν σε επιχειρήσεις διάσωσης, που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο κ. Μαχαιρίδης επισήμανε ότι οποιαδήποτε πίστωση δίνεται για τους λαθρομετανάστες εξαντλείται μέσα στο πρώτο τετράμηνο κάθε έτους, λόγω το αριθμού τους, ενώ προβλήματα ανακύπτουν και με τον υγιειονομικό τους έλεγχο.

Αναφερόμενοι στο ίδιο θέμα οι εκπρόσωποι φορέων από την Πάτμο και την Κάλυμνο, ανέφεραν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι οι λαθρομετανάστες πρέπει να σιτίζονται με το πολύ μικρό ποσό των 5, 87 ευρώ ημερησίως, ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι τα εστιατόρια που έχουν αναλάβει την σίτιση παραμένουν απλήρωτα επί τριετία.

Από την μεριά της η έπαρχος Καλύμνου Χρυσούλα Σιφονιού, ζήτησε να «μην μένουν καθόλου στο νησί οι λαθρομετανάστες, αφού οι συνθήκες -έστω και προσωρινής- παραμονής είναι άθλιες, κοιμούνται σε χαρτόνια, και δημιουργούνται αισθήματα ανασφάλειας στους λιγοστούς κατοίκους».

Στην συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επίσης, την στήριξη της πολιτείας ζήτησαν τόσο οι εκπαιδευτικοί του Αγαθονησίου, όπου μετά από προσπάθειες της Νομαρχίας λειτουργεί και Γυμνάσιο, καθώς και οι αγρότες, εστιάζοντας στην προστασία της κτηνοτροφικής παραγωγής του νησιού και στην ονομαστικοποίηση των προϊόντων.

Από τις προτάσεις προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν έλειψε και το αίτημα του εφημέριου της εκκλησίας του Αη Γιώργη στο Αγαθονήσι, Γρηγορίου Σελιανίτη για αρωγή προκειμένου να οικοδομηθεί μεγαλύτερη εκκλησία που να «τονίζει τον χριστιανικό και ορθόδοξο χαρακτήρα του νησιού και να υπενθυμίζει στους επιλήσμονες ότι από εδώ ξεκινά η Ελλάδα και η Ευρώπη».

«Η πολιτεία δείχνει να απουσιάζει από παντού και όχι μόνο από το Αγαθονήσι, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει τα δημόσια αγαθά, εμπορευματοποιεί τις υποδομές, σπαταλά τα χρήματα του ελληνικού λαού και λεηλατεί τον δημόσιο πλούτο», ανέφερε στην απάντησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «το πώς κυβερνάμε την χώρα έχει σημασία για το αν θα πάει ο τόπος μπροστά».

«Δεν είμαστε ευνομούμενο κράτος και αυτό πρέπει να τελειώσει», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για «φυγομαχία» επισημαίνοντας ότι σε σχέση με την Τουρκία είχε δύο σημαντικές ευκαιρίες, κατά το παρελθόν όπου «δεν διεκδίκησε, δεν απαίτησε και δεν διαπραγματεύθηκε με αποτέλεσμα τα προβλήματα να χειροτερεύσουν», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει άλλη μια ευκαιρία τον Δεκέμβριο του 2009, όμως ο κ. Καραμανλής από την Κύπρο είπε ότι «δεν θα βάλω βέτο»».

«Πως γίνεται χωρίς προσπάθεια να παραδίδεις το δικαίωμά σου και το θετικό αποτέλεσμα και για τις δύο χώρες» διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι ως αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν, μεταξύ άλλων, η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ «χωρίς να ανοίξει μύτη».

Αναφορικά με τους λαθρομετανάστες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών είχε υπογράψει με τον τότε Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ, σύμφωνο για την «επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών εφόσον αποδεικνυόταν ότι προέρχονται από την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «με επιμονή καταφέραμε να μειώσουμε τις αφίξεις και να επαναπροωθήσουμε έναν αριθμό».

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το 2003, είχε ληφθεί μια ομόφωνη απόφαση για τους λαθρομετανάστες η οποία δεν αξιοποιείται, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνει καμία προσπάθεια», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εξοπλισμός του Λιμενικού Σώματος, καθώς, όπως ανέφερε, «από τα επτά αεροπλάνα του δεν πετά κανένα και από τα έξι ελικόπτερα δεν πετούν τα πέντε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε «να αποφασίζεται γρήγορα ποιοι λαθρομετανάστες είναι πολιτικοί πρόσφυγες», να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού, και να «επαναπροωθούνται» όσοι δεν πληρούν ορισμένα κριτήρια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για την πρόσληψη 3000 επιπλέον στελεχών Υγείας, ενώ σε ότι αφορά τις εκπαιδευτικές δομές πρότεινε την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συγκοινωνιών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε κατ’ αρχήν την αξιοποίηση της Συνθήκης του Αμστερνταμ για τις νησιώτικές περιοχές, ενώ επανέλαβε την δέσμευσή του για την ύπαρξη ενός πλοίου κάθε μέρα για κάθε νησί.

Στις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται η επιδότηση του εισιτηρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, και η δημιουργία, ενδεχομένως και μικτών σχημάτων με τοπική αυτοδιοίκηση, κράτος, ιδιώτες και κατοίκους για την ακτοπλοΐα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος που δεν πρέπει να αξιοποιείται για «να βολέψουμε τον τάδε ιδιοκτήτη ή τον δείνα εφοπλιστή».

Συνοψίζοντας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «όλα αυτά πρέπει να ενταχθούν σε ένα νέο πλαίσιο αλλαγής του κράτους, πυλώνες του οποίου θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων, το επιτελικό κεντρικό κράτος και η «πράσινη ανάπτυξη»».

Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Αγαθονήσι ολοκληρώθηκε με επίσκεψή του στο στρατιωτικό φυλάκιο του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου