Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Νομικά τερτίπια αναζητούν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Siemens


13 Μαΐου 2009, 18:05
«Φωτιές» ανάβει στην υπόθεση της Siemens η παράσταση πολιτικής αγωγής που έχει δηλώσει από τον περασμένο Ιούλιο ο ΟΤΕ και τον περασμένο μήνα το ελληνικό Δημόσιο, τις οποίες αγνοούσαν επισήμως μέχρι σήμερα οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.

Η αντίδρασή τους έγινε μάλιστα εντονότερη, όταν είδαν ότι στο κείμενο της δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών γίνεται λόγος για χρήματα που δόθηκαν σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων, δηλαδή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής του ελληνικού Δημοσίου που φέρει ημερομηνία 9 Απριλίου του 2009, (όταν απεστάλησαν δηλαδή, όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροι, οι πρώτες επτά κλήσεις στους κατηγορουμένους) και υπογράφεται από τη νομικό σύμβουλο του ΝΣΚ, Ευγενία Βελώνη, και τον πάρεδρο του ΝΣΚ, Παναγιώτη Παππά, αναφέρεται επί λέξει:

«Η εν θέματι ποινική δίωξη αφορά στην επί σειρά ετών διάθεση εκ μέρους οργάνων, υπαλλήλων, στελεχών κλπ. των εταιρειών «SIEMENS A.G.» «SIEMENS HELLAS A.E.», και μέσω «μαύρων ταμείων» και υπεράκτιων εταιρειών, χρηματικών ποσών σε υπαλλήλους και εν γένει αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων του Ελληνικού Κράτους, καθώς και σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων, προκειμένου οι εν λόγω εταιρείες να εξασφαλίσουν την έναντί τους ευνοϊκή διάθεση των πολιτικών και την προνομιακή μεταχείρισή τους σε σχέση με την ανάληψη έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (και ιδίως – αν και όχι μόνο – σε σχέση με το σύστημα ασφαλείας C4I) και την εξέλιξη των σχετικών συμβάσεων, αλλά και σε σχέση με τη σύναψη και εξέλιξη άλλων συμβάσεων που αφορούσαν σε δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες».

Τόσο το ελληνικό Δημόσιο που ζητεί 500 χιλιάδες ευρώ όσο και ο ΟΤΕ που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο και δ/νοντα σύμβουλο, Παναγιώτη Βουρλούμη, για ηθική βλάβη υποστηρίζουν ότι επλήγη βαρύτατα το κύρος και η αξιοπιστία τους.

Η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής εκ μέρους του ΟΤΕ είχε κοινοποιηθεί, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα σε όλα τα υπουργεία. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Siemens επισκέφτηκαν το μεσημέρι τον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου, Δημ. Κράνη, αλλά και τον 4ο ειδικό ανακριτή, Ν. Ζαγοριανό, διαμαρτυρόμενοι έντονα για το γεγονός ότι, παρότι καλούνται σε απολογία στις 20 του μηνός, δεν έχουν λάβει γνώση των εγγράφων αυτών της δικογραφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα ένδικα μέσα, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, ενώ το μεσημέρι νέες ενστάσεις κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του ο Πρόδρομος Μαυρίδης, ο οποίος αμφισβητεί τη γνησιότητα εγγράφων, επιμένει ότι η επίμαχη σύμβαση ήταν επωφελής για τον ΟΤΕ, ζητώντας και αυτός τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ζημιά στον Οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου