Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σκάνδαλο αλά Siemens στην αυτοκινητοβιομηχανία ΜΑΝ


7 Μαΐου 2009, 12:18
Πριν λήξει η υπόθεση με το σκάνδαλο της Siemens, την ελληνική πολιτική πραγματικότητα ενδεχομένως να καλύψει ένα ακόμη γερμανικής προέλευσης σκάνδαλο -αυτή τη φορά με την γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία ΜΑΝ.

Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της εισαγγελίας του Μονάχου, μετά από καταγγελίες για μίζες ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, που δίνονταν προκειμένου να διασφαλιστούν συμβόλαια για παντός είδους οχήματα στο εξωτερικό.

Η εισαγγελία του Μονάχου ελέγχει τους φακέλους των συμβάσεων που υπέγραψε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με ξένες χώρες. Ενδεχομένως, το επόμενο διάστημα να μπουν στο μικροσκόπιο των γερμανικών εισαγγελικών Αρχών τα ελληνικά συμβόλαια που εξασφάλισε η ΜΑΝ.

Μεταξύ των ελληνικών συμβάσεων, οι οποίες αναμένεται να εξεταστούν από τη γερμανική Δικαιοσύνη, είναι αυτή με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια οχημάτων διαφόρων τύπων -μία σύμβαση συνολικού ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ, που υπογράφηκε το Μάρτιο του 2000.

Επιπλέον, αναμένεται να διερευνηθεί και η επέκταση της συγκεκριμένης σύμβασης, που έγινε τον Αύγουστο του 2002 και προέβλεπε την προμήθεια 35 αρματοφορέων, συνολικού κόστους 17,2 εκατομμυρίων ευρώ. Και στις δύο συμβάσεις ανάδοχος εταιρία ήταν η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων.

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας του Μονάχου ενδεχομένως να βρεθεί και το συμβόλαιο της αγοράς των ανατιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ, αφού τα φορτηγά και οι πλατφόρμες που μεταφέρουν το συγκεκριμένο αντιπυραυλικό σύστημα είναι κατασκευής της γερμανικής ΜΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου