Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Αύριο η υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό South Stream


14 Μαΐου 2009, 11:09
Στο τουριστικό θέρετρο Σότσι, όπου θα φιλοξενηθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014, θα υπογραφεί αύριο το σχέδιο συμφωνίας συνεργασίας από την Gazprom και τη ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις Μόσχας και Αθήνας, το καταληκτικό χρονοδιάγραμμα με ημερομηνία ολοκλήρωσης του αγωγού έως το 2015, ισχύει κανονικά.

«Από την πλευρά μας θα υπογράψει ο ΔΕΣΦΑ» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα είναι παρών στην υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία μεταξύ του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και της ρωσικής Gazprom αφορά στην ίδρυση της μεικτής εταιρείας, που θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού South Stream που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι στην μεικτή εταιρεία, με έδρα την Ελλάδα, οι δύο φορείς θα έχουν συμμετοχή 50-50.

Από τη χώρα μας θα διέλθει ο νότιος κλάδος, χωρητικότητας 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο, ο οποίος θα καταλήξει στην Ιταλία.

Η Gazprom ηγείται του έργου κατασκευής του αγωγού, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει ως στόχο την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία και την κεντρική Ασία στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου