Κυριακή 10 Μαΐου 2009

"Ταξιδεύοντας ταχύτερα από το φως όπως στο Star Trek; "


"Όπως ίσως ξέρετε στις περισσότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας τα διαστημόπλοια κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός. Αυτό είναι αναγκαίο αφού σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε άλλα πλανητικά συστήματα μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει με τη...
σημερινή τεχνολογία (ούτε κατά διάνοια) και πολλοί φυσικοί πιστεύουν ότι ίσως δε γίνει ποτέ.

Κι όμως δύο καθηγητές του πανεπιστημίου του Baylor πιστεύουν ότι έχουν αναπτύξει μια θεωρία που θα επιτρέπει σε διαστημόπλοια του μέλλοντος να ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως χωρίς βέβαια να καταρρίπτουν κάποιο φυσικό νόμο.

Η τεχνική τους (πάντα σε θεωρητικό επίπεδο) βασίζεται στην διαχείριση των διαστάσεων του χωροχρόνου γύρω από το υποτιθέμενο διαστημόπλοιο δημιουργώντας μια "φυσαλίδα" γύρω του, η οποία θα το ωθεί σε ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτές του φωτός.

Η μεθοδολογία ακολουθεί τα βασικά χαρακτηριστικά της μεθόδου Alcubierre (Alcubierre drive ή Warp drive - ο Alcubierre ήταν ένας Μεξικάνος φυσικός που προσπάθησε να δει αν μπορεί να υλοποιηθεί η τεχνολογία του Warp Drive στο Star Trek). "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου