Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Νέες πληροφορίες για τη συμβατότητα με τα Windows XP από τα Windows 7 – όχι σε όλες τις εκδόσεις, απαραίτητο διπλό antivirus


Πάνω που χαρήκαμε, ίσως για πρώτη φορά ειλικρινώς για προϊόν της Microsoft, έσπευσε η εταιρεία να τοποθετήσει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, δηλαδή να χαρούμε μεν αλλά «Microsoft-ιστικά» δε, ήτοι όχι πλατύ και αυθεντικό χαμόγελο αλλά χαμόγελο αποδοχής μετριασμένο και με σκεπτικισμό.
Ο λόγος για τις επιπλέον πληροφορίες που εξέδωσε η εταιρεία σε σχέση με την συμβατότητα που θα έχουν με τα Windows XP, το νέο Λειτουργικό Σύστημα (OS) που θα εμφανιστεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους / αρχές του επόμενου με την ονομασία Windows 7.

Όμως δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Καταρχήν η εν λόγω δυνατότητα θα προσφέρεται μόνο στους αγοραστές Windows 7 των εκδόσεων Professional, Enterprise και Ultimate (τι περιμένατε; να υπήρχε μόνο μια έκδοση των Windows 7;). Επίσης δεν θα παρέχεται απευθείας, δηλαδή μέσα στο DVD των Windows 7, αλλά θα πρέπει ο χρήστης – αγοραστής να κατεβάσει από την αντίστοιχη ιστοσελίδα της Microsoft, το XP Mode το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από δύο μέρη – το Windows Virtual Machine και τα Windows XP Service Pack 3. Στην λέξη «Virtual» όμως κρύβεται και μια άλλη συνθήκη, απαραίτητη για να μπορεί ο χρήστης – αγοραστής να χρησιμοποιήσει το XP Mode. Χρειάζεται το PC του να έχει έναν κεντρικό επεξεργαστή (CPU) που να έχει εσωτερικά την δυνατότητα της «εικονικοποίησης» (virtualization), ειδάλλως XP Mode γιοκ. Τώρα το πώς θα μπορέσει ένας μέσος χρήστης (με μέσες έως καθόλου τεχνικές γνώσεις) να αναγνωρίσει αν ο επεξεργαστής του PC του, είναι ο κατάλληλος είναι μια άλλη ιστορία (υπάρχουν βέβαια προγραμματάκια στο Διαδίκτυο που αναγνωρίζουν τι είδους επεξεργαστής χρησιμοποιείται, αλλά η εύρεση, χρήση και κατανόηση των αποτελεσμάτων δεν ενδείκνυται για τον μέσο χρήστη). Αρκετοί επεξεργαστές την διαθέτουν (όπως οι νέοι Intel i7) αλλά επίσης αρκετοί δεν την έχουν και μάλιστα από τις δημοφιλείς οικογένειες Pentium Dual Core, Core 2 και Atom, επεξεργαστές δηλαδή που έχει ήδη η πλειονότητα του αγοραστικού κοινού. Προχωράμε παρακάτω.
κεντρική μνήμη RAM θα πρέπει να είναι το λιγότερο 2GB για να μπορέσει το PC να τρέξει το XP Mode (φυσικά με τις παραπάνω συνθήκες ήδη καλυμμένες), δηλαδή με σκέτο 2GB δεν γίνεται τίποτα (γιατί δεν θα μείνει καθόλου μνήμη για τα ίδια τα Windows 7!). Και φτάσαμε στο «καλύτερο»: θα πρέπει να τρέχει στο μηχάνημα διπλό (!) antivirus, ένα για τα Windows XP (XP Mode) και ένα φυσικά για τα Windows 7. Μια χαρά δηλαδή. Δεν φτάνει που από μόνα τους όλες οι εκδόσεις των Windows ήταν ανέκαθεν και παραμένουν «βαριές», δεν φτάνει που χρειάζεται αρκετή δύναμη ένας PC για να τρέχει 2 Λειτουργικά Συστήματα ταυτόχρονα χωρίς να «σέρνονται» (και μάλιστα το ένα υπό virtualization), θα «γονατίζει» ακόμα περισσότερο το μηχάνημα καθώς θα τρέχει και δύο antivirus ταυτόχρονα!
Τέλος η Microsoft, θεωρεί ότι το XP Mode απευθύνεται στις μικρές (και άνω) επιχειρήσεις και μόνο. Δηλαδή ο απλός χρήστης (ή και ο σκληροπυρηνικός, που ακόμα και αυτός δεν παύει να είναι χρήστης και όχι μικρή επιχείρηση) δεν θέλει συμβατότητα με τα Windows XP; Και άλλο ένα: η συμβατότητα περιορίζεται αυστηρότατα στα Windows XP, ούτε λόγος για τα Windows Vista! Αυτά τα όλα «ωραία». Χαμογελάτε ακόμα; Εμείς όχι πάντως. (περισσότερες πληροφορίες: http://news.cnet.com/8301-13860_3-10229125-56.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου