Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Acer + NVIDIA Ion = Acer AspireRevo…ένα μικροκαμωμένο «θηριάκι» για όλες τις δουλειές με ελκυστική τιμή
























































11 Απριλίου 2009, 18:40
Ήταν θέμα χρόνου: πριν από μερικές εβδομάδες η εταιρεία Nvidia παρουσίασε μια πλατφόρμα με την ονομασία «Nvidia Ion», μια πολύ μικρού μεγέθους μητρική πλακέτα (motherboard) με ισχυρές επιδόσεις, ενώ παράλληλα η αγορά των laptop/netbook/nettop βρίσκεται σε ταχύτατη ανοδική πορεία με την εταιρεία Acer να είναι από τις πρωταγωνίστριες στον νέο αυτό τομέα, μαζί με τις Asus και MSI. Έτσι ήταν απόλυτα λογικό να δούμε ένα «γάμο» μεταξύ Acer και Nvidia Ion, κάτι το οποίο ανακοινώθηκε και ο καρπός παρουσιάστηκε, με την ονομασία «Acer AspireRevo».
Εξωτερικά το μηχανάκι έχει διαστάσεις λιλιπούτειες όντας στα 18x18x3 εκατοστά μόνο. Αλλά το εσωτερικό κάθε άλλο παρά αδύναμο είναι: κεντρικός επεξεργαστής ένας Intel Atom 230 στα 1.6GHz, κεντρική μνήμη RAM έως 4GB (τύπου DDR2-800), σκληρός δίσκος εσωτερικός έως 250GB, έξη θύρες συνολικά USB 2.0 – δύο μπροστά και τέσσερις πίσω, αναγνώστης καρτών μνήμης 4 σε 1 (MMC, SD, xD, Memory Stick) και φυσικά για τα γραφικά υπάρχει το Ion της Nvidia.
Για το τελευταίο να σημειώσουμε ότι στην ουσία είναι το τσιπ γραφικών 9400M και ευθύνεται για την «μυϊκή» δύναμη του AspireRevo. Και όταν λέμε περί «μυώνων» εννοούμε ότι το μηχανάκι άνετα αναπαράγει βίντεο Full HD 1080p και μάλιστα με ήχο 7.1 και (ξανά) μάλιστα μέσω θύρας HDMI που φυσικά διαθέτει το AspireRevo. Αν προσθέσετε και ένα εξωτερικό Blu-ray player (ή recorder) άνετα μιλάμε για Home Cinema αξιώσεων.
Πέραν της θύρας HDMI, υπάρχει και μια τύπου VGA για όσους έχουν ακόμα οθόνη με αυτήν -την παλαιά πια- θύρα σύνδεσης, καθώς και οι κλασσικές αναλογικές εξόδου / εισόδου ήχου. Επίσης όσοι ασχολούνται με videogames σε PC, το AspireRevo θα μπορέσει να απεικονίσει παιχνίδια όπως το Spore, Call of Duty 4, Sim City 5, σε μέτριες βέβαια αναλύσεις και λεπτομέρειες, όμως μόνο και μόνο που υποστηρίζει τα Direct X 10 είναι σημαντικό γεγονός, πάντα για την κατηγορία των nettop.
Από πλευράς συνδεσιμότητας πέραν των προαναφερθέντων 6 USB 2.0, υπάρχει και μία θύρα τύπου eSATA, όπου μπορείτε να συνδέσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, όμως θα έχετε πολύ μεγαλύτερες επιδόσεις σε σχέση με έναν δίσκο τύπου USB.
Για δικτύωση δυστυχώς υπάρχει μόνο μια θύρα Gigabit Ethernet, δεν υπάρχει δηλαδή ασύρματη δικτύωση τύπου Wi-Fi, αν και η απουσία αντιμετωπίζεται πάμφθηνα με ένα USB Stick Wi-Fi, τέτοια διατίθενται σε αφθονία στην λιανική αγορά. Ως Λειτουργικό Σύστημα (Operating System – OS) χρησιμοποιούνται (δυστυχώς, αλλά τι να κάνουμε) τα Windows Vista Basic / Premium.
Όπως πάντα η τιμή για το τέλος. Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη τοποθέτηση, η ιστοσελίδα HotHardware.com (http://hothardware.com/News/First-NVIDIA-Ion-Win-Announced-Acer-AspireRevo/) κάνει λόγο για τιμή έκπληξη: περί τα 299 δολάρια Αμερικής (225 ευρώ περίπου).
Όσο περί ημερομηνία διάθεσης στο κοινό, η Acer δεν έχει τοποθετηθεί, φήμες όμως υποστηρίζουν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον μηχανάκι, ας ελπίσουμε να παραδειγματιστούν και άλλες εταιρείες (πρώτη διδάξασα φυσικά η Apple, με το θρυλικό Mac mini που πριν χρόνια έστρωσε τον δρόμο για όλα αυτά)…
Σύγκριση με ένα μέσο Desktop PC

1 σχόλιο: