Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών. Χιλιάδες οι τραυματίες και οι άστεγοι





7 Απριλίου 2009, 19:10
Κάθε ώρα που περνάει ο τελικός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού γίνεται ολοένα και πιο τραγικός. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 207 αλλά ορισμένα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος αριθμός θα ξεπεράσει τους 400. Από τα θύματα τα 17 δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί, 150 άνθρωποι έχουν διασωθεί, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1000, οι 100 από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ δεκάδες ακόμα αγνοούνται. Περισσότερα από 10.000 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές. Από αύριο θα ξεκινήσει η αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές.

Νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε Συνέντευξη Τύπου στη RAI. Μεταξύ άλλων ο Καβαλιέρε ευχαρίστησε τους περίπου 7.000 διασώστες, που βρίσκονται στα σημεία της καταστροφής και προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες και έδωσε στοιχεία για τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους αγνοούμενους.
Είπε ότι κάποιοι από τους αγνοούμενους μπορεί να έχουν καταφέρει να έχουν βγει από τα συντρίμμια χωρίς όμως να έχουν ειδοποιήσει ακόμα τους συγγενείς τους και κάλεσε τον κόσμο να μην βιαστεί να μπει στα σπίτια του, καθώς ο κίνδυνος ισχυρών μετασεισμών είναι ακόμα μεγάλος. Επιπλέον ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν χρειάστηκε η συμβολή ξένης βοήθειας στην επιχείρηση διάσωσης.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ανασύρθηκε ζωντανή μια 24χρονη φοιτήτρια από τα ερείπια της πόλης Λ' Άκουιλα ύστερα από 23 ώρες. Η Μάρτα Βαλέντε, η οποία είναι καλά στην υγεία της, είχε παγιδευτεί για πολλές ώρες στο τετραώροφο κτίριο.
Στο μεταξύ, νέες δυνατές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στην περιοχή. Στις 12.30 έγινε ένας μετασεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, ενώ στη 1:15 τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε ένας ακόμα σεισμός 5,1 βαθμών σκορπίζοντας εκ νέου τον τρόμο και τον πανικό.

Σε ό,τι αφορά στους Έλληνες φοιτητές που απεγκλωβίστηκαν χθες από τα ερείπια, τα νέα και για τους τρεις είναι ευχάριστα.
Η Διονυσία Κουφαλιά νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ορτόνα με ελαφρά τραύματα και αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο δάκτυλο του χεριού της. Σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείου του Αβετσάνο ο Βάιος Κοκκόνης, ενώ ο Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, που βρίσκεται στην επαρχία του Κιέτι, έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
"Δεν θα χαθεί το φοιτητικό έτος"
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χαθεί το φοιτητικό έτος και θα βρεθεί τρόπος όλοι οι φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία να δώσουν εξετάσεις και να περάσουν τα μαθήματά τους, έδωσε η Ιταλία υπουργός Παιδείας.
"Θα βρεθούν αίθουσες, θα βρεθούν κτίρια, ώστε να διεξαχθούν κανονικά οι εξετάσεις", δεσμεύτηκε.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει αρχικά 30 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η επιστροφή
Αργά τη νύχτα της Δευτέρας κατέφθασαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος 148 φοιτητές από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Ιταλίας, με δύο αεροσκάφη, ένα της «Ολυμπιακής» και ένα της «Aegean». Δεκάδες άλλοι έφυγαν με τα αυτοκίνητά τους και είτε πήγαν σε άλλες πόλεις της Ιταλίας, όπου φιλοξενούνται σε φίλους τους ή στη συνέχεια έφτασαν στην Ελλάδα με φέρι μποτ.
Όσοι φοιτητές κατάγονται από την περιφέρεια, φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο με έξοδα του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι γονείς των φοιτητών είχαν να διηγηθούν ιστορίες φρίκης και τρόμου. Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιώργος Βενετσάνος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης που έφτασε στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τους επαναπατρισθέντες βρέθηκε αντιμέτωπος με την αγανάκτηση των συγγενών. Όπως δήλωσε η ελληνική πολιτεία έκανε ότι μπορούσε να κάνει.

Νωρίτερα η ομάδα "Έλληνες διασώστες" αναχώρησαν για την Ιταλία προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων και τον απεγκλωβισμό παγιδευμένων ανθρώπων.

1 σχόλιο:

  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί Έλληνες σπουδάζουν στην Ιταλία - Πως χωνόσαστε στα έντερα του Βατικανού; Οι καθολικοί είναι οι πιο αγράμματοι Νέα Υόρκεζοι: Ισπανόφωνοι δεν φοιτούν γυμνάσιο 32%, μαύροι 25% Ιταλοί 20% ενώ Έλληνες, Εβραίοι και Σκοτσέζοι είναι οι πιο μορφωμένοι. Και οι μαύροι καθολικοί κάνουν πολύ χειρότερα από τους Προτεστάντους. Και στους Σέιζμους οι Έλληνες συμμορφώθηκαν και έβαλαν αυστηρούς κανόνες μα οι Ιταλοί εξακολουθούν να Μαφιάζουν Μας ξεπουλάν στον πάπα οι πρώην κρατούμενοι των Βενετών, δηλ οι πελοπορίκοι, νηγρασιάτες και λυσιότες. Αυτοί μετά λέγουν στην Αμερική "ουνια φάτσα ουνια ράτσα" και ξεπολιουντε στον πάπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή