Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Φιλικές προς το περιβάλλον οι κατασκευές των αρχαίων Ελλήνων


Καινοτόμα, προσαρμοσμένα απόλυτα στο περιβάλλον και αρκετά προχωρημένα -ακόμα και για την εποχή μας- έργα κατασκεύαζαν οι Μινωΐτες, τόνισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Αθηνών Θεοδόσης Τάσιος, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα την αρχαία ελληνική τεχνολογία, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

«Ήδη από την εποχή των Μυκηναίων μέχρι την αρχαιότητα της ελληνιστικής εποχής, οι Έλληνες είναι παθιασμένοι με την τεχνολογία, και τα έργα τους, από άποψη υδραυλικής οδομέτρων μηχανικής

Αυτομάτων, είναι εξαιρετικά προχωρημένα ακόμα και για τις σημερινές αντιλήψεις» είπε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου φιλοξενείται μέχρι και τις 29 Μαΐου έκθεση φωτογραφίας που αφορά την τεχνολογία υδατικών πόρων και υγρών αποβλήτων στην αρχαία Κρήτη.

Όπως δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ελληνικής φωτογραφικής εταιρείας Κρήτης Μιχάλης Νικηφοράκης, «αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν τον πολιτισμό από την Μινωική εποχή και φθάνομε μέχρι την Τουρκοκρατία, αλλά κυρίως δίνομε έμφαση στο Μινωικό πολιτισμό γιατί λόγω παλαιότητας είναι ο πιο σημαντικός. Ορισμένα πράγματα αν τα κοιτάξομε προσεκτικά είναι εκπληκτικής τεχνολογίας και απίστευτης προνοητικότητας, πράγματα που ούτε σήμερα δεν γίνονται τόσο καλά και με τόσο μακροχρόνια πρόγνωση.»

Οι φωτογραφίες που φιλοξενούνται στην έκθεση είναι από 60 αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και προϊόν εργασίας 4 ετών.

«Τα διδάγματα που μπορούμε να έχομε εμείς σήμερα είναι το πώς οι άνθρωποι εκείνων των εποχών με σημείο αναφοράς τον Μινωικό πολιτισμό κατασκεύαζαν αυτά τα έργα που λειτουργούν αιώνες» επισήμανε ο πρόεδρος του οργανισμού νερών και αποβλήτων της ΕΕ Ανδρέας Αγγελάκης.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι πολλά από τα έργα της περιόδου που εντοπίσθηκαν και αποθανάτισε ο φακός είναι απολύτως προσαρμοσμένα στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου