Κυριακή 17 Μαΐου 2009

"Αυθαίρετοι αγωγοί λυμμάτων στην Ιθάκη"


"Κατά την πορεία της υλοποίησης του έργου της αντικατάστασης του Δικτύου ύδρευσης στο Βαθύ της Ιθάκης σε αρκετά σημεία της διέλευσής του, ιδιαίτερα στο παραλιακό δρόμο η σε δρόμους που διέρχονται αγωγοί όμβριων υδάτων της πόλης βρέθηκαν...

αγωγοί λυμάτων κατοικιών και οι οποίοι στο παρελθόν είχαν δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε ότι αφορά την μόλυνση του νερού με το οποίο υδρεύεται το Βαθύ. Αν και πιστοποιήθηκαν κατά περίπτωση στα σημεία που βρέθηκαν από την Eταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, από υπαλλήλους της ύδρευσης –άχαρος και δύσκολος ο ρόλος τους στη προκειμένη περίπτωση- αλλά και από δημότες η προέλευση τους, όλοι περίμεναν ότι θα έμπαινε σε τάξη, η αταξία και η αυθαιρεσία που υπήρχε στη πόλη.
Πάγια και δεδηλωμένη ήταν η θέση όλων των δημοτών, και των αρμόδιων αρχών αλλά θέλουμε να πιστεύουμε και της παρούσας Δημοτικής Αρχής να αποκοπούν και να τεθούν εκτός λειτουργίας αυτές οι αυθαιρεσίες και μάλιστα στη προκειμένη περίπτωση-που δινόταν η «ευκαιρία» λόγω της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης. Να μπουν εκτός λειτουργίας όλοι αυτοί οι επιβλαβείς για την Δημόσια υγεία αγωγοί αλλά και κάποιοι βόθροι που γειτνιάζουν με το δίκτυο ύδρευσης η λειτουργούν αυθαίρετα σε δημόσιους χώρους.
Από ότι γνωρίζουμε η Δημοτική αρχή αρκέστηκε να στείλει έγγραφο στη Δνση Υγιεινής της ΝΑ χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιεί το πρόβλημα –περιοχή η σημεία που ανακαλύφθηκαν οι αυθαίρετοι αγωγοί λυμάτων- και σε μια δημόσια ανακοίνωση προς τους κατοίκους, άνευ ουσίας μάλλον, υπό πίεση και για τους τύπους, αφού έτσι έδειξε η συνέχεια μιας και σε πολλά αν όχι σε όλα τα σημεία οι αυθαίρετοι σπασμένοι αγωγοί επισκευάσθηκαν από τους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια τα χαντάκια κλείστηκαν χωρίς να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος.
Αποτέλεσμα της όλης απραξίας η αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής –υπολόγισε φαίνεται το πολιτικό κόστος και δεν είναι η μόνη περίπτωση - είναι το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο της συνεδρίασης του Σαββάτου 16/5 και μάλιστα από Δημοτική Σύμβουλο της παράταξης του Δημάρχου κ.Αύρας Γκαβανόζη.
Να τι γράφει στην επιστολή της η κ. Γκαβανόζη στη όποια φαίνεται καθαρά ότι δεν έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα μιας και το θέμα το είχε συζητήσει με τη Δημοτική Αρχή, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Απλά είχε τα κότσια να ορθώσει λόγο μην υπολογίζοντας η ίδια το πολιτικό κόστος κάτι που όπως φάνηκε υπολόγισε ο επικεφαλής της παράταξης της:
«Καταλήγω στην παρούσα επιστολή μου προς εσάς ύστερα από προφορικές συνομιλίες που είχα τόσο με εσάς προσωπικά κ Δήμαρχε όσο και με τα υπεύθυνα άτομα των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου μας αλλά και με άλλους Δημοτικούς Συμβούλους, σχετικά με το έργο του καινούργιου δικτύου ύδρευσης το οποίο ειναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.
Όλοι γνωρίζουμε πως πρόκειται για ένα έργο μεγάλης αναγκαιότητας που θα προσφέρει πολλά στον τομέα της ύδρευσης στην πόλη, ανάμεσα δε στα μεγάλα οφέλη αυτού του έργου, πρώτιστα έρχεται η ποιότητα του παρεχόμενου νερού προς τους δημότες μας.
Δυστυχώς μέχρι τώρα η ποιότητα του παρεχόμενου νερού από το παλιό δίκτυο στο Βαθύ σε πάρα πολλά σημεία ήταν κακή, σε κάποια δε απαγορευτική, πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό, όπως όλοι γνωρίζουμε, εκτός από την παλαιότητα του Δικτύου έπαιξε και η παρουσία αγωγών της ύδρευσης σε όλη την έκταση του παλαιού Δικτύου ιδιαίτερα στον παραλιακό δρόμο, στην περιοχή της πλατείας αλλά και σε άλλα σημεία στο Βαθύ
Κατά την πορεία της υλοποίησης του έργου της αντικατάστασης του Δικτύου ύδρευσης ευρέθηκαν αυτοί οι αγωγοί λυμάτων και πιστοποιήθηκε κατά περίπτωση η προέλευση τους. Πάγια και δεδηλωμένη θέση της παρούσας δημοτικής Αρχής ήταν να αποκοπούν και να τεθούν εκτός.
Λειτουργίας όλοι αυτοί οι επιβλαβείς για την Δημόσια ωφέλεια και υγεία αγωγοί. Μάλιστα για τον λόγο αυτό, εκτός των άλλων ενεργειών του Δήμου υπήρξε και δημόσια ανακοίνωση προς τους κατοίκους.
Αυτή τη στιγμή το έργο αυτό ευρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του. Ήδη τοποθετούνται πλέγματα για το οριστικό κλείσιμο των χαντακιών. Όμως δυστυχώς οι αγωγοί με τα βοθρολύματα συνεχίζουν να υπάρχουν σε απόσταση εκατοστών από τους καινούργιους αγωγούς ύδρευσης που τοποθετήθηκαν.
Ύστερα από τα παραπάνω και στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα από εμάς, θα πρέπει πιστεύω να αναλογιστούμε την ευθύνη μας όταν ύστερα από ένα έργο κόστους 1.107.000€ κανένας μας δεν θα μπορεί να εγγυηθεί στους συμπατριώτες μας.
Ας αναλογιστούμε τέλος, αν αποδεχθούμε αυτή την κατάσταση, με ποιο τρόπο στο μέλλον θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τον δημότη που θα θελήσει, επειδή τον βολεύει, να τοποθετήσει αγωγό που θα διοχετεύει τα βοθρολύματα του είτε στη θάλασσα είτε στο δρόμο, η όπου αλλού πιστεύει ότι τον εξυπηρετεί. Πως θα τον εμποδίσουμε αφού θα γνωρίζει ότι και πολλοί άλλοι έπρατταν και συνεχίζουν να πράττουν το ίδιο?
Βάσει όλων των ανωτέρω τα οποία γνωρίζετε καλύτερα από εμένα παρακαλω να ενημερωθώ με ποιο τρόπο αντιμετωπίσατε η προτίθεστε να αντιμετωπίσετε άμεσα αυτό το μείζον κατ’ εμέ θέμα. Επειδή η απάντηση και οι θέσεις μας πιστεύω ότι αφορούν όλους τους δημότες μας, παρακαλώ το θέμα να συζητηθεί από το Δημοτικό μας Συμβούλιο».
Η συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν και όποια και νάναι η απόφαση – κατά γενική ομολογία όλοι θα θέσουν τον εαυτό τους υπέρ της πρότασης της κ. Γκαβανόζη - οι αυθαιρεσίες θα παραμείνουν ως έχουν, αφού στη προκειμένη περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος των χαντακιών του έργου της Aντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης έχουν κλείσει.
Ιδωμεν!!!!!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου