Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Βρέφη… υπό δοκιμασία


26 Μαΐου 2009, 13:33
Σοκ στην κοινή γνώμη της Γερμανίας έχει προκαλέσει, πριν ακόμα βγει στον «αέρα», ένα νέο τηλεοπτικό reality που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην μικρή οθόνη στις 3 Ιουνίου, από τη συχνότητα του τηλεοπτικού δικτύου RTL.

Σύμφωνα με το σενάριο του τηλεπαιχνιδιού «Ενήλικοι υπό δοκιμή», τέσσερα ζευγάρια εφήβων, ηλικίας 16 έως 19 ετών, θα «δανειστούν» από ένα αληθινό μωρό, προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να τα φροντίσουν.

Μάλιστα, οι τηλεοπτικές κάμερες θα παρακολουθούν επί εικοσιτετραώρου βάσης τους επίδοξους «γονείς» να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες που συνεπάγεται ο νέος τους ρόλος. Θα αλλάζουν πάνες, θα ταΐζουν, θα κάνουν μπάνιο και γενικά θα κάνουν ό,τι χρειαστούν τα βρέφη, ηλικίας 6 έως 14 μηνών, τα οποία, επίσης θα εκτίθενται στις κάμερες.

Εξάλλου, εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού αντιμετωπίζουν το θεσμό της οικογένειας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το διαφημιστικό σποτ: «Είναι πραγματικά έτοιμοι για τη δυσκολότερη δουλειά στον κόσμο, να αποκτήσουν παιδιά;».

Όπως είναι φυσικό, η πρόθεση του RTL να προβάλει το reality, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς, ήδη, την αγανάκτησή τους έχουν εκφράσει, μεταξύ άλλων, η γερμανική Ομοσπονδίας για την Προστασία της Παιδικής Ηλικίας και η Επιτροπή για την Παιδική Ηλικία της γερμανικής Βουλής.

Σύμφωνα με όσους αντιδρούν, «ο ψυχικός πόνος και οι υπαρξιακές αγωνίες των βρεφών που θα αποχωριστούν τις φυσικές τους οικογένειες είναι ανυπολόγιστες».

Ωστόσο, ο τηλεοπτικός σταθμός, από την πλευρά του, υπεραμύνθηκε της παραγωγής του, τονίζοντας ότι «οι μητέρες των μωρών μπορούσαν ανά πάσα στιγμή, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, να επέμβουν και να σταματήσουν το πείραμα, εφόσον παρακολουθούσαν συνεχώς τα παιδιά τους. Επιπλέον, μια εκπαιδευτικός και μια παιδοψυχολόγος πλαισίωναν επίσης τους εφήβους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων». «Εξάλλου», προσθέτει το RΤL, «πολύ νεαρά παιδιά, στη Γαλλία ή στο Βέλγιο, τα εμπιστεύονται οι γονείς τους που εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς χωρίς αυτά να τραυματίζονται ψυχικά».

Το γεγονός ότι στην ιδιοκτησία του RTL βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός προκαλεί φόβο, μήπως και το γερμανικό δίκτυο επιλέξει να μεταφέρει το… τηλεοπτικό αυτό «έκτρωμα» και στην εγχώρια τηλεοπτική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου