Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Αύξηση του ποσοστού των εκλεγμένων γυναικών στο Κουβέιτ


17 Μαΐου 2009, 07:47
Τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Κουβέιτ δείχνουν ότι οι γυναίκες υποψήφιες κερδίζουν έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες, τέσσερις γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις στην δεκάδα των υποψηφίων που εκλέγονται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες.

Η Μασούμα αλ Μουμπάρακ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός στην ιστορία του Κουβέιτ το 2005, προηγείται όλων των άλλων υποψηφίων με μεγάλη διαφορά.

Οι φιλελεύθερες υποψήφιες Ασίλ αλ Αοουάντι και Ρούλα Ντάστι βρίσκονται επίσης σε πλεονεκτική θέση, ενώ η ανεξάρτητη υποψήφια Σάλουα αλ Τζάσαρ καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην εκλογική της περιφέρεια.

Και οι τέσσερις υποψήφιες έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχουν διδακτορικά στις πολιτικές επιστήμες, τα οικονομικά και την παιδεία.

Οι γυναίκες στο Κουβέιτ αποτελούν το 54,3% των 385.000 πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, διεκδίκησαν θέσεις στο κοινοβούλιο μόλις για την τρίτη φορά μετά την παροχή του σχετικού δικαιώματος το 2005. Ανάμεσα στους 210 υποψήφιους για το 50μελές κοινοβούλιο οι 16 είναι γυναίκες.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργότερα την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου