Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

"Χημική ουσία στον εγκέφαλο ευθύνεται για τις κρίσεις άγχους"


Μια έρευνα του Τμήματος νευροεπιστήμης του Μίσιγκαν ίσως παίξει σημαντικό ρόλο στην εξήγηση του γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν "γενετικά" περισσότερες κρίσεις στρες στην ζωή τους...
Η έρευνα έδειξε πως σε πειράματα που διενεργήθηκαν, οι αρουραίοι οι οποίοι είχαν στον εγκέφαλο τους υψηλές ποσότητες ουσίας FGF2 (Fibroblast Factor 2) ήταν πολύ πιο "χαλαροί" από αυτούς με χαμηλά επίπεδα της ουσίας.

Επιπλέον, όταν οι επιστήμονες καλυτέρευσαν τις συνθήκες διαβίωσης τους μεγαλώνοντας το κλουβί τους ή δίνοντας τους νέα παιχνίδια για να παίξουν, το "άγχος" των αρουραίων μειώθηκε καθώς τα επίπεδα της ουσίας FGF2 είχαν κατακόρυφη άνοδο.

"Τα επίπεδα αυτής της ουσίας αυξάνονταν ή μειώνονταν ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες δρούσαν οι αρουραίοι", σημειώνει ο Χαβιέρ Πέρεζ από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως το ένζυμο FGF2 παρήγαγε υψηλά επίπεδα αυξητικής βιταμίνης η οποία είναι υπεύθυνη για την οργάνωση του εγκεφάλου στην ανάπτυξη αλλά και στην επούλωση του σε περίπτωση τραυματισμού.

Δίνοντας λοιπόν με ένεση το ένζυμο FGF2 στους αρουραίους ή απλώς καλυτερεύοντας τις συνθήκες διαβίωσης τους, βοηθούσε τα μικρά θηλαστικά να βελτιώσουν τον ρυθμό αναπαραγωγής των κύτταρων τους.

"Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βάλει τα θεμέλια για επαναστατικές θεραπείες. Μάλιστα, θα μπορούμε να χτυπάμε κατευθείαν στην "ρίζα" της ασθένειας και όχι απλά να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα", σημειώνει ο Πιέρ Βισένζο Πιάζζα του Πανεπιστημίου του Μπορντό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου