Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Σημάδι ανάκαμψης η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα


5 Μαΐου 2009, 12:13
Για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο συνεχούς υποχώρησης ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα παρουσίασε ανοδικές τάσεις, ακολουθώντας την γενικότερη τάση -μικρής έστω- ανόδου, που καταγράφεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Απρίλιο ανέβηκε στις 46,4 μονάδες, έναντι 43,1 μονάδων που ήταν τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, αν και ο δείκτης παραμένει ακόμα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η βελτίωση του Απριλίου αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ενδεχομένως να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πτωτικής πορείας.

Βιομηχανία

Καταγράφεται ήπια βελτίωση στο επίπεδο των αποθεμάτων και τις προβλέψεις της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών παραμένουν σταθερές.

Υπηρεσίες

Επιδεινώνονται ελαφρώς οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών και την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ, αντίθετα, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης βελτιώνονται οριακά.

Λιανικό Εμπόριο

Βελτιώνονται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο και αποκλιμακώνονται τα αποθέματα, παρόλο που οι τρέχουσες πωλήσεις εξακολουθούν να είναι υποτονικές.

Κατασκευές

Οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών κινούνται ελαφρώς ανοδικά, ενώ, αντίθετα, οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου εξακολουθούν να βαίνουν δυσμενέστερες.

Βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Τον Απρίλιο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινήθηκε ανοδικά και διαμορφώθηκε στις -51 μονάδες από τις -56 μονάδες του περασμένου μήνα.

Το ίδιο όμως συμβαίνει σε άλλες 15 χώρες, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να εξακολουθούν να είναι από τους πιο απαισιόδοξους στην ΕΕ-27 πίσω από τους Ούγγρους, τους Λιθουανούς και τους Πορτογάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου