Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Χρονοβόρα προβλέπεται η ανοικοδόμηση της Άκουιλα


7 Μαΐου 2009, 16:23
Την έντονη ανησυχία του για το χρόνο που θα απαιτηθεί για να ανοικοδομηθεί πλήρως η Άκουιλα που καταστράφηκε από το φονικό σεισμό του Απριλίου εξέφρασε ο δήμαρχος της πόλης, Μάσσιμο Τσαλέντε, σύμφωνα με δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο.

Ο Τσαλέντε είπε ότι θα χρειαστεί η επιβολή ειδικού φόρου στους Ιταλούς πολίτες, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που απαιτούνται για να χτιστεί από την αρχή το μεγαλύτερο μέρος της Άκουιλα και προειδοποίησε πως αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η πόλη, το 2034, ακόμη θα χτίζεται.

Παρά τη φιλότιμη συνεισφορά των απλών πολιτών με την οικονομική βοήθεια στους πληγέντες του σεισμού της 6ης Απριλίου μέσω ειδικών λαχείων, το κόστος ανοικοδόμησης της Άκουιλα εικάζεται πως είναι πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, το συνολικό κόστος υπολογίσθηκε σε 14 δισ. ευρώ, ενώ στο επίσημο κυβερνητικό διάταγμα, τα κονδύλια για την Άκουϊλα δεν ξεπερνούν τα 5,8 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι αισθητά μικρότερο από τα 8 δισ. ευρώ που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε υποσχεθεί να διατεθούν από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 20 χρόνια.

Ο Τσαλέντε ζήτησε μέσω των δηλώσεών του από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αναλάβει την ευθύνη και να πει στους Ιταλούς ότι για να ανοικοδομηθεί η πόλη υπάρχει ένας μόνο δρόμος. Να επιβληθεί στους πολίτες ειδικός φόρος.

Ο Μπερλουσκόνι από την πλευρά του έχει δεσμευθεί ότι πριν το χειμώνα, όλοι οι σεισμόπληκτοι θα έχουν αποκτήσει ένα προσωρινό σπίτι, κάτι ωστόσο που αμφισβητείται ανοιχτά από τον ιταλικό Τύπο, ο οποίος υπολογίζει ότι μόνο οι μισοί από τους συνολικά 73.000 αστέγους, θα έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς, πριν ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Μιλώντας, πάντως, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε: «Στις 29 Σεπτεμβρίου είναι τα γενέθλιά μου. Την ημέρα εκείνη θα ήθελα να καταφέρουμε να παραδώσουμε τα πρώτα σπίτια. Σε κάθε περίπτωση, ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο δε θα έχει μείνει ούτε ένας σεισμοπαθής μέσα στις σκηνές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου