Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Σοβαρή πολιτική κρίση απειλεί το Νεπάλ!



Σοβαρή πολιτική κρίση απειλεί το Νεπάλ, μία από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, μετά την απόφαση του προέδρου Ραμ Μπαράν Γιαντάβ να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ρουκμανγκούντ Καταουάλ να παραμείνει στη θέση του, αψηφώντας την κυβέρνηση των μαοϊκών πρώην ανταρτών.

Η κυβέρνηση απέπεμψε ...

τον Καταουάλ χθες, κατηγορώντας τον ότι δεν υπάκουσε στις εντολές της, σε ό,τι αφορά την κατάταξη νέων στρατιωτών και αρνήθηκε να αποδεχθεί την κυριαρχία της πολιτικής ηγεσίας επί του στρατού. Ωστόσο ο πρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου και συνταγματικά ηγείται των ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε την απόφαση αντισυνταγματική.

«Ο πρόεδρος ζήτησε από τον στρατηγό να συνεχίσει να εργάζεται ως συνήθως», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου ο οποίος προσέθεσε ότι η αποπομπή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

Η κρίση θα μπορούσε να καταστρέψει τη συμφωνία ειρήνης του 2006 με την οποία δόθηκε τέλος στο δεκαετή εμφύλιο πόλεμο που διεξήγαγε ο στρατός εναντίον των μαοϊκών και έφερε τους πρώην αντάρτες στην πολιτική τάξη.

Δύο κοινοβουλευτικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης, ανάμεσα στους οποίους και το Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ- Ενωμένοι Μαρξιστές -Λενινιστές, που έχει 110 έδρες στη βουλή, αποσύρθηκαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή, αφήνοντας τους μαοϊκούς με αβέβαιη πλειοψηφία και πιθανώς οδηγώντας σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος αναφέρει ότι «υπό τις παρούσες περιστάσεις, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον πλειοψηφία και η απόφαση μιας τέτοιας κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική και εγώ ως ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Νεπάλ, διατάζω το στρατηγό Καταουάλ να παραμείνει στα καθήκοντά του».

Απαντώντας η κυβέρνηση χαρακτήρισε την προεδρική παρέμβαση, απόπειρα πραξικοπήματος και ο πρωθυπουργός Πούσπα Καμάλ Νταάλ είπε ότι είναι αντισυνταγματική απευθύνοντας έκκληση στο λαό να μην την αποδεχθεί.

Η προεδρική κίνηση ήλθε σε απάντηση της έκκλησης 17 πολιτικών κομμάτων, που υποστηρίζουν ότι έχουν πλέον την πλειοψηφία στην προσωρινή βουλή, τα οποία του ζήτησαν να παρέμβει εναντίον της «μονομερούς απόφασης των μαοϊκών», με την οποία ο Κατουάλ αντικαταστάθηκε από τον υπαρχηγό του, στρατηγό Κουλ Μπααντούρ Κάντκα.

Η διαφορά ως προς τις νέες κατατάξεις, αφορά την απόφαση του Κατουάλ να στρατολογήσει 3.000 νέους στρατιώτες εφέτος. Οι μαοϊκοί ήθελαν να ενσωματώσουν στο στρατό 19.000 πρώην αντάρτες τους και σύμφωνα με τους αναλυτές, η απομάκρυνση του στρατηγού θα τους βοηθούσε να υλοποιήσουν το σχέδιο τους.

Την σχετική απόφαση του Κατουάλ προσπάθησε να μπλοκάρει ο μαοϊκός υπουργός Άμυνας Ραμ Μπααντούρ Τάπα, αλλά εκρίθη σύννομη από το ανώτατο δικαστήριο.

Πρόσφατα ο υπουργός είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Καταουάλ και για την αποστράτευση οκτώ στρατηγών για τους οποίους το επιτελείο είχε ζητήσει να παραμείνουν εν ενεργεία για ακόμη τρία χρόνια. Οι στρατηγοί προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κερδίζοντας την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου