Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

"Η σφαγή της Χίου"


"Εκδήλωση μνήμης των 50.000 Χίων που έχασαν τη ζωή τους στη «μεγάλη Σφαγή της Χίου», τον Απρίλιο του 1822, από τα γιαταγάνια του, τότε, εξ’ Ανατολών κατακτητή διοργάνωσε σήμερα (Κυριακή 10 Μαΐου)...


στις 11.30 π.μ., η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2 & Βασ. Σοφίας).
Τα φρικιαστικά γεγονότα της Χίου συγκίνησαν βαθιά και την κοινή γνώμη της Ευρώπης, κι αντιπροσωπευτικό δείγμα της απήχησης που δημιουργήθηκε είναι ο πίνακας του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά με τίτλο: «Η Σφαγή της Χίου» που σήμερα βρίσκεται σε κεντρική αίθουσα του Μουσείου του Λούβρου, καθώς και τα ποιήματα των Ουγκώ (Ελληνόπουλο), Χέμανς, Πιερπόντ.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο συμπατριώτης μας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης, με θέμα: «Η κλασσική έννοια της Ελευθερίας και το διαχρονικό της μήνυμα». Κάλλιστα αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιγραφή σε ένα τύμβο-μνημείο για τους συμπατριώτες μας που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Ελευθερίας.
Ο γνωστός ηθοποιός και πρώην βουλευτής Γιώργος Βασιλείου θα διαβάσει αποσπάσματα από καταγεγραμμένες μαρτυρίες των σφαγών.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΟΧΣΑ και συγκεκριμένα, στις 10.30 π.μ. θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ριζάρη και στις 11 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μακεδονομάχων (Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης), από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, συμπατριώτη μας, γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Μουσουρούλη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου