Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Η Ιταλία στο Γκάζι με πλούσιες εκδηλώσεις την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου


"Italia in piazza 2009": για τρίτη συνεχή χρονιά η Ιταλία "κατεβαίνει" στην Τεχνόπολη στο Γκάζι με μία σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην προβολή του ιταλικού τρόπου ζωής. Μουσικές συναυλίες, προβολή κινηματογραφικών ταινιών στο πλαίσιο ...

του πρώτου Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου, επιστημονικά σεμινάρια, εμπορικά και πολιτιστικά δρώμενα, παρουσίαση οίνο-γαστρονομικών προϊόντων από διάφορες περιοχές της Ιταλίας, εξειδικευμένα workshops που έχουν οργανωθεί από το Ινστιτούτο Εξωτερικού Εμπορίου της Ιταλίας και το Ελληνο-Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Αθήνας αλλά και εκθέσεις εικαστικών επί μία ολόκληρη εβδομάδα, την πρώτη του Ιουνίου (1-6) θα δώσουν τη δυνατότητα σε όσους αγαπούν την Ιταλία να την απολαύσουν με πολλούς τρόπους.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει φέτος περισσότερους τομείς ενδιαφέροντος και συμμετέχουν σε αυτήν όλοι οι ιταλικοί Φορείς που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα (Ινστιτούτο Εξωτερικού Εμπορίου, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Ελληνο-Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας), καθώς και ελληνικοί δημόσιοι φορείς και πολλές εταιρίες και από τις δύο χώρες ως χορηγοί.

Ειδικότερα οι προβλεπόμενες δραστηριότητες είναι:

"Dulcis in fundo": το 2ο ιταλο-ελληνικό φεστιβάλ μουσικής με συναυλίες ιταλών καλλιτεχνών και συγκροτημάτων ανάμεσα στους οποίους οι Nuova Compagnia di Canto Popolare, Elena Ledda και Mauro Palmas, James Senese και Danilo Rea, σε συνεργασία με έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Την 1η Ιουνίου στις 22:00 θα ανέβουν στη σκηνή του πολιτιστικού κέντρου "Τεχνόπολις" οι μουσικοί της τζαζ Marco di Gennaro και Luca Velotti και το φεστιβάλ θα κλείσει στις 6 Ιουνίου με ένα dj party-έκπληξη.

-Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου: για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν 7 ταινίες του σύγχρονου ιταλικού κινηματογράφου, ανάμεσα στις οποίες 2 σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Μεταμεσονύκτιες προβολές: στο Πολιτιστικό Κέντρο "Τεχνόπολις" στο Γκάζι, κάθε βράδυ από τις 1 έως τις 5 Ιουνίου, μετά τις συναυλίες ιταλικής μουσικής, προβολές με αριστουργήματα του κλασικού ιταλικού κινηματογράφου στις 00:30.

-"Έκθεση Πλανήτης Γη": παρουσίαση φωτογραφικού υλικού που έχει ληφθεί από τους δορυφόρους παρακολούθησης των κλιματικών αλλαγών του πλανήτη Kosmo Sky-Med της Εταιρίας Telespazio.

-"Cheap Art": Έκθεση εικαστικών τεχνών νέων ιταλών καλλιτεχνών. Η διοργάνωση της ΜΚΟ Cheap Art, με δύο ετήσιες παρουσίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενόψη της πανευρωπαϊκής Cheap Art παρουσιάζει εικαστικά έργα 40 νέων ιταλών καλλιτεχνών, με σκοπό να μπορέσουν οι λάτρεις της σύγχρονης τέχνης να αποκτήσουν ένα αυθεντικό έργο σε χαμηλή τιμή.

-Σεμινάριο πάνω στην ιταλική αρχαιολογία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας και με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, με την ευκαιρία της επετείου 100 ετών παρουσίας της Σχολής στην Ελλάδα .

-Σεμινάριο "Η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα της Βενετίας", σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

-Επιστημονικό Σεμινάριο: "Ο πρόσφατος σεισμός στην Κεντρική Ιταλία: νέες στρατηγικές στην πρόβλεψη των σεισμών με ιδιαίτερη αναφορά προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, των υποδομών και στην αποκατάσταση των μνημείων και των ιστορικών κέντρων".

-Σεμινάριο για τον Ιαματικό Τουρισμό, εξειδικευμένα workshop σε θέματα υφασμάτων και ένδυσης και παρουσίαση οινο-γαστρονομικών προϊόντων από διάφορες Περιοχές της Ιταλίας. Παρουσίαση ενός βιβλίου πάνω στη διάλεκτο "Grecanico" των ελληνόφωνων χωριών της Magna Grecia, οργανωμένη από το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

-Συναυλία της Nuova Compagnia di Canto Popolare της Νάπολης στις 2 Ιουνίου, ώρα 22:00

Στο πλαίσιο όλων των εκδηλώσεων (στις οποίες η είσοδος είναι εντελώς δωρεάν) προβλέπονται ειδικά σημεία συγκέντρωσης χρηματικών προσφορών, που θα διατεθούν για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων της περιοχής του Abruzzo.Το χρηματικό ποσό που θα προκύψει στο τέλος της εβδομάδας ιταλικών εκδηλώσεων θα αποδωθεί από τον Δήμαρχο της Αθήνας κ. Νικήτα Κακλαμάνη στον Δήμαρχο της l'Aquilla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου