Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ελ Μπαραντέι: Δέκα έως είκοσι χώρες πιθανές πυρηνικές δυνάμεις


15 Μαΐου 2009, 12:30
«Εν δυνάμει» πυρηνικές δυνάμεις μπορεί να γίνουν δέκα έως 20 χώρες, σε διάστημα μερικών μόνο μηνών, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Guardian.

«Είναι ένα φαινόμενο που από δω και πέρα βλέπουμε, που είναι ανησυχητικό στο Ιράν και που εξαπλώνεται και πέραν του Ιράν. Σύντομα θα έχουμε εννέα πυρηνικές δυνάμεις και πιθανώς δέκα έως είκοσι άλλες εν δυνάμει πυρηνικές δυνάμεις», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Αυτές οι «δυνάμεις» είναι χώρες οι οποίες προκειμένου να τηρούν τη Συνθήκη της Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (ΝPT/ΤΝΡ), δεν έχουν κατασκευάσει πυρηνικά όπλα αλλά διαθέτουν εμπλουτισμένο ουράνιο και την τεχνολογία που επιτρέπει την κατασκευή βόμβας μέσα σε μερικούς μήνες.

Ο Ελ Μπαραντέι είπε ότι η μόνη λύση για να αποφευχθεί μια ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων είναι ο αφοπλισμός των πυρηνικών δυνάμεων που υπάρχουν σήμερα και η υιοθέτηση συνθηκών που απαγορεύουν τις πυρηνικές δοκιμές και την παραγωγή σχάσιμων υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου