Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Τέλος στην απεργία πείνας έβαλε η Μία Φάροου


9 Μαΐου 2009, 18:16
Σταμάτησε την απεργία πείνας η ηθοποιός Μία Φάροου, που έκανε σε ένδειξη συμπαράστασης στους ανθρώπους της εμπόλεμης περιοχής του Νταρφούρ στο Σουδάν.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, η 64χρονη λέει ότι σταμάτησε για λόγους υγείας. Η ηθοποιός δεν έφαγε τίποτα τις τελευταίες 12 μέρες, για να διαμαρτυρηθεί ακόμα και για την απόφαση της σουδανικής κυβέρνησης να διώξει όλες τις ξένες ανθρωπιστικές βοήθειες.

Ωστόσο, τον αγώνα της με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει ο διερμηνέας Ρίτσαρντ Μπράνσον για τις επόμενες τρεις μέρες. «Δεν μπορούμε να στέκουμε και να κοιτάμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους να υποφέρουν», είπε ο Μπράνσον σε blog του.

Η Φάροου είπε ότι ελπίζει να υπάρξει «δικαιοσύνη και ειρήνη για τους ανθρώπους του Νταρφούρ». Συνολικά 13 ανθρωπιστικές αποστολές εκδιώχθηκαν τον Μάρτιο, ύστερα από την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Σουδανού προέδρου, Ομάρ αλ Μπασίρ από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Μπασίρ κατηγορείται ότι «ενορχήστρωσε» θηριωδίες ενάντια των πολιτών στο Νταρφούρ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 300.000 άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια των συγκρούσεων και σχεδόν 2.7 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αιματηρά επεισόδια

Εν τω μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα ανάμεσα σε μέλη της αντάρτικης ομάδας του Νταρφούρ "Κίνημα για την Δικαιοσύνη και την Ισότητα" (JEM) και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με το Τσαντ, αναγκάζοντας έτσι εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου