Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Καμίνι η Πελοπόννησος τα επόμενα χρόνια


Ραγδαίες προμηνύονται οι κλιματικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων να προβλέπουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μεταξύ 0,5 έως 1,5 βαθμών Κελσίου τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή η μέγιστη θερμοκρασία, με βάση τις προσομειώσεις που έγιναν στο Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών του 2007 και της συνακόλουθης καταστροφής των δασών. Υπολογίζεται ότι την επίμαχη περίοδο αφανίστηκε το 2% των δασών και των αγροτικών εκτάσεων της χώρας, ποσοστό που ισοδυναμεί με 280.000 εκτάρια.
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό και Πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρίστο Ζερεφό, στον οποίο αποδίδονται οι συγκεκριμένες προβλέψεις, η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει στην αύξηση των ημερών επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές κατά 20 ημέρες έως το 2050, οι οποίες θα φτάσουν μέχρι και τις 60 ημέρες μετά το 2050. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του καλοκαιριού η Πελοπόννησος και ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι ευάλωτες στις δασικές πυρκαγιές, κυρίως μετά το 2070. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως σε ότι μας αφορά είναι ότι το θέρος του 2007, ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς στην χώρα μας είχε τόσο ακραίες τιμές όσο και εκείνες που αναμένονται μετά το 2030!
Τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάστηκαν το Σάββατο σε ημερίδα που διοργάνωσε στην Αρχαία Ολυμπία, ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως υπό την αιγίδα του Ευρωπαίου Επίτροπου για το Περιβάλλον κ. Σταύρου Δήμα, με θέμα τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Πελοπόννησο και τις προοπτικές για πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή.
«Οι ανεμοθύελλες, οι πλημμύρες, οι καύσωνες, και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχουν γίνει μόνιμος εφιάλτης μας» τόνισε στην ομιλία του ο Νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας για να προσθέσει ότι «οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών όπως η διάβρωση, η υποχώρηση εδαφών, οι καθιζήσεις, η είσοδος της θάλασσας στην ξηρά και η εξάντληση των υδάτινων πόρων είναι ήδη ορατές δια γυμνού οφθαλμού».
Να ανασχεδιαστεί ο ΒΔ άξονας Πελοποννήσου
Ένα ακόμη θέμα που αναδείχτηκε κατά την διάρκεια της ημερίδας, είναι η ανάγκη ανασχεδιασμού του Βορειοδυτικού άξονα Πελοποννήσου, ενός μαμούθ οδικού έργου που σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς χρειάζεται νέα χάραξη μετά τις πυρκαγιές ώστε να μην διέρχεται από το δάσος Καϊάφα και οικισμούς του δήμου Ζαχάρως.
Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Γιώργος Κρεμλής ο ανασχεδιασμός του έργου για περιβαλλοντικούς σκοπούς και λόγους προστασίας του οικοσυστήματος είναι εφικτός, τονίζοντας ότι η επιπλέον δαπάνη μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι για το έργο έχει υποβληθεί προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο από τον περασμένο καλοκαίρι έχει δώσει αναστολή εκτέλεσης εργασιών, στο τμήμα που αφορά τις εργασίες στον Καϊάφα μέχρι την κύρια εκδίκαση της υπόθεσης.
Στις ευκαιρίες που δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές για την δημιουργία νέων κλάδων στη βιομηχανία και νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης, φέρνοντας σαν παράδειγμα την Γερμανία, η οποία ως το 2020 θα έχει περισσότερες θέσεις στα πράσινα επαγγέλματα από ότι σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης το υπουργείο Απασχόλησης προωθεί ειδικά προγράμματα κατάρτισης για «πράσινα» επαγγέλματα, μέσα από τα οποία επιδοτούνται σε πρώτη φάση σε 7.000 νέες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου