Τρίτη 5 Μαΐου 2009

''Εμπάργκο'' της ΕΕ στα προϊόντα φώκιας


5 Μαΐου 2009, 15:22
Να κλείσει «τις πόρτες της» στην εισαγωγή προϊόντων φώκιας, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμαρτυρόμενη για το κυνήγι του ζώου αυτού, που γίνεται με εξαιρετικά βάρβαρο τρόπο.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται την παραμονή της συνόδου στην Πράγα, μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, βασικού εξαγωγέα των προϊόντων φώκιας, ο οποίος ήδη απείλησε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Ο όγκος οικονομικών συναλλαγών μεταξύ Καναδά και ΕΕ ανέρχεται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ και μόλις τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στο εμπόριο προϊόντων φώκιας», είπε η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Αρλίν Μακάρθι, αναγνωρίζοντας «ότι το μέτρο θα έχει κάποια οικονομική επίπτωση στον Καναδά, αλλά δεν θα πρέπει να έχει συνέπειες στις σχέσεις ΕΕ -Καναδά».

Το μέτρο επικροτήθηκε από μεγάλη μερίδα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και τις φιλοζωικές οργανώσεις και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ είκοσι μέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Η απαγόρευση αφορά σε προϊόντα από το δέρμα, το κρέας, το λίπος και τα όργανα της φώκιας, καθώς επίσης και στα φαρμακευτικά σκευάσματα που παρουσιάζονται ως συμπληρώματα διατροφής λιπαρού οξέος Ωμέγα-3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου