Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Σημίτης κατά «άπραγου» Μπαρόσο


14 Μαΐου 2009, 10:13
Σκληρή κριτική στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, καταλογίζοντάς του, ούτε λίγο ούτε πολύ, πλήρη πολιτική απραξία.

Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη ο Μπαρόσο με τις επιλογές του οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε απραξία.

«Ο κ. Μπαρόζο θεωρείται από πολλούς εκείνος που υπό το σύνθημα όχι άλλες παρεμβάσεις οδήγησε την ΕΕ στην απραξία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη η πλέον ενδεικτική εικόνα της κακής πολιτικής Μπαρόσο, είναι η αποτυχία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα.

Σχετικά με την αδιαφορία που δείχνουν, εμφανώς, οι ευρωπαίοι για τις εκλογές ο κ. Σημίτης την απέδωσε στην «απελπιστική ομοιότητα» του πολιτικού λόγου των κομμάτων της Ευρώπης.

«Ο λόγος όλων των κομμάτων, προσαρμοσμένος στο τεχνοκρατικό περίβλημα της κοινοτικής διαλέκτου, μοιάζει απελπιστικά όμοιος» είπε ο κ. Σημίτης.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι θα πρέπει να συζητούνται τα ευρωπαϊκά θέματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από εκπροσώπους όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων. Με άλλα λόγια, κατέληξε, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός τόπος συζήτησης, δηλαδή ένας «ευρωπαϊκός δήμος».

Η πολιτική τοποθέτηση Σημίτη έγινε στο τέλος των εργασιών της «Ομάδας Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία», στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του προέδρου της Ομάδας Τζουλιάνο Αμάτο, των πρώην πρωθυπουργών του Βελγίου, Ζαν Λουκ Ντεάν, της Ολλανδίας, Βιμ Κοκ, της Φινλανδίας, Παάβο Λιπόνεν, του διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και των πρώην επιτρόπων, Μισέλ Μπαρνιέ και Κρις Πάτεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου