Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Cyber παγίδα για κορίτσια!


Πληθαίνουν και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς τα κρούσματα εκβίασης νεαρών χρηστών του Διαδικτύου! Τα θύματα, αφού δημιουργήσουν προφίλ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, συνομιλούν με άτομα που με διάφορες...

κολακείες και επικοινωνιακά τρικ κατορθώνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, ώστε να αποσπάσουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα είναι κορίτσια ηλικίας 14 έως και 25 χρόνων, από τα οποία οι δράστες της ηλεκτρονικής εκβίασης απαιτούν όχι μόνο χρηματικά ανταλλάγματα, αλλά φτάνουν στο σημείο να απαιτούν μέχρι και σεξουαλικές συνευρέσεις (!) προκειμένου να μην αποστείλουν το φωτογραφικό υλικό σε μέλη του στενού οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντός τους.
Μόνο χθες αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγιναν αποδέκτες τεσσάρων σχετικών καταγγελιών από κορίτσια αρκετά μικρής ηλικίας, που βρήκαν το θάρρος να εμπιστευτούν στους γονείς τους το πρόβλημα και να καταφύγουν μαζί τους στην αστυνομία αναζητώντας βοήθεια και λύτρωση από την αγωνία του στυγνού εκβιασμού.

Πρόκειται για μία μέθοδο που είναι «διαδεδομένη» διεθνώς και γνωστή με την αγγλική ορολογία cyber bullying. Αυτό γίνεται όταν ένα πρόσωπο ή μία ομάδα έχουν ως σκοπό να απειλούν, να πειράζουν ή να κοροϊδεύουν κάποιον άλλον, με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, του Διαδικτύου ή άλλων τεχνολογιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου