Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Πτώση τιμών και αδιάθετες κατοικίες διαπιστώνει έρευνα της Hellastat


12 Μαΐου 2009, 14:07
Οι έντονοι ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών στην αγορά και εκμετάλλευση των ακινήτων έχουν «φρενάρει», όπως προκύπτει και από έρευνα της Hellastat.

Έτσι, η αγορά κατοικίας έχει πληγεί σημαντικά, καθώς τα σημάδια κορεσμού -σε συνδυασμό με την υποχώρηση των ρυθμών αύξησης των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων και το αρνητικό κλίμα που προκαλεί η γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα- οδήγησαν σε απόθεμα περίπου 200.000 αδιάθετων κατοικιών.

Κατά συνέπεια, οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 10-12% περίπου την περίοδο 2007-2008, με τα μεγάλα διαμερίσματα να έχουν επηρεαστεί περισσότερο.

Όσον αφορά στις προοπτικές του κλάδου, στη μελέτη αναφέρεται η τάση στροφής των νοικοκυριών στη μεταχειρισμένη κατοικία, σε βάρος του υψηλού αποθέματος αδιάθετων κατοικιών (ειδικά μεγάλου μεγέθους), ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Τα εμπορικά κέντρα έχουν παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία έτη, καθώς η χαμηλή αναλογία τ.μ. ανά κάτοικο, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη (55 τ.μ. ανά 1.000 κατοίκους έναντι 200 τ.μ.), συνιστούσε αξιόλογη επενδυτική ευκαιρία. Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν το 2008 σε επίπεδα 6-6,5%.

Στην περίπτωση των καταστημάτων, η πτώση των τιμών ενοικίασης από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και μετά ανέρχεται σε 10% κατά μέσο όρο. Το ποσοστό των αδιάθετων καταστημάτων της Αθήνας βαίνει αυξανόμενο, ενώ οι αποδόσεις εκτιμώνται ελαφρά χαμηλότερα από τις αντίστοιχες των εμπορικών κέντρων.

Στην αγορά των γραφείων, κύρια χαρακτηριστικά αποτελούν το μεγάλο ποσοστό της ανάπτυξης κτιρίων για ίδια χρήση και η χαμηλή διαθεσιμότητα γραφείων υψηλής ποιότητας.

Οι συνολικά διαθέσιμοι χώροι γραφείων στην Αθήνα εκτιμώνται σε 6 εκ. τ.μ. περίπου.

Ταυτόχρονα, οι τιμές των ενοικίων έχουν μειωθεί κατά 7-9% κατά μέσο όρο από το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Οι αποδόσεις των βιομηχανικών και αποθηκευτικών χώρων κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από τις άλλες κατηγορίες ακινήτων (7,5-8%).

Κύρια χαρακτηριστικά της κατηγορίας αποτελούν η συγκέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα και λιμάνια, η ανεπάρκεια χώρων υψηλής ποιότητας, καθώς και η ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων για ίδια χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου