Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

O παλαίμαχος της πολιτικής Χέλμουτ Σμιτ επικρίνει την μεγάλη αύξηση όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων που κατέγραψε η χώρα την τελευταία 5ετία.

Ο γηραιός γερμανός πολιτικός Χέλμουτ Σμιτ, 90 ετών, εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας σημείωσαν μεγάλη αύξηση...

Ο Σμιτ έκανε την δήλωση αυτή μετά την δημοσίευση, την περασμένη εβδομάδα, έκθεσης του SIPRI, του σουηδικού κέντρου ερευνών για την ειρήνη, στην οποία περιέχεται το δεδομένο ότι η Γερμανία καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση στις πωλήσεις όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μιλώντας στο πλαίσιο εργασιών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο ο πρώην καγκελάριος και υπουργός Άμυνας εξέφρασε την αποδοκιμασία του για το γεγονός.

"Μου φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ αναγκαίο να υπάρξει περισσότερη αυτοσυγκράτηση", είπε ο Σμιτ. Κάλεσε να υπάρξουν διεθνείς συνθήκες για τον περιορισμό των εξαγωγών όπλων, δηλώνοντας ότι εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης υπάρχει κίνδυνος πολλές κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αποδυόμενες σε κούρσες εξοπλισμών.

Παρόμοια, κι όπως αποδείχθηκε καταστροφική, "κούρσα επανεξοπλισμών για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης" είχε σημειωθεί και την δεκαετία του 1930, τόνισε ο Χέλμουτ Σμιτ.

Σύμφωνα με το SIPRI, οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 70% μέσα σε διάστημα πέντε ετών. Μέσα σε πέντε χρόνια, οι εξαγωγές αυτές έφθασαν συνολικά σε αξία τα 11,5 δις δολάρια.

Σε σύγκριση με την περίοδο 1998-2003, οι εξαγωγές όπλων της περιόδου 2004-2009 υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Όσον αφορά τα ποσοστά της παγκόσμιας αγοράς όπλων, τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, με 31%, η Ρωσία με 25% και η Γερμανία με 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου