Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Περιτομή σε χιλιάδες άντρες για την καταπολέμηση του AIDS



7 Μαΐου 2009, 21:07
Εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες στην Μποτσουάνα αναμένεται να υποβληθούν σε επέμβαση περιτομής, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του ιού HIV που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συνολικά περίπου 460.000 άντρες θα πρέπει να προσέλθουν στα τοπικά νοσοκομεία για να κάνουν τη συγκεκριμένη επέμβαση, αριθμός που αντιστοιχεί στο 80% των ανδρών της Μποτσουάνα, όπως ανακοίνωσε η Τζάνετ Μουαμπόνα, επικεφαλής του προγράμματος.

Η Μποτσουάνα, όπως και πολλές χώρες της Αφρικής, μαστίζεται από τον ιό HIV και αντιμετωπίζει σοβαρό πληθυσμιακό πρόβλημα, αφού οι ενήλικοι πολίτες αντιπροσωπεύουν μόλις το 24% του συνολικού πληθυσμού, ενώ ο μέσος όρος ζωής φτάνει τα 34 χρόνια.

Η περιτομή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει κατά 50%- 60% τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού του AIDS από τον άνδρα στη γυναίκα, σύμφωνα με σχετικές κλινικές έρευνες που έγιναν στην Αφρική.

Η συγκεκριμένη πρακτική ήταν αρκετά διαδεδομένη τη δεκαετία του ’70 σε πολλές αφρικανικές χώρες, αλλά εγκαταλείφθηκε για λόγους δημόσιας υγείας, εξαιτίας της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής στα νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου