Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Μείωσε τα επιτόκια και αλλάζει στρατηγική η ΕΚΤ


7 Μαΐου 2009, 18:27
Στην εξαγορά καλυμμένων ομολογιών, αποτιμημένων σε ευρώ που εκδίδονται στην Ευρωζώνη, το ύψος των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 60 δισ. προχωρά η ΕΚΤ. Παράλληλα, επεκτείνει την περίοδο ωρίμανσης για τις πράξεις χρηματοδότησης στους 12 μήνες από 6, ενώ συνεχίζει να ενισχύει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω παροχής απεριόριστων δανείων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθίσταται επιλέξιμος εταίρος στις πράξεις ρευστότητας από τις 8 Ιουλίου 2009.

Ο ισχυρός άνδρας της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης επισήμανε πως ήταν απαραίτητες οι μη συμβατικές κινήσεις, στο πλαίσιο της στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Ωστόσο, η πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης» (quantative easing) δεν αποτελεί επιλογή.
Σχετικά με το ύψος των επιτοκίων, ο Trichet ανέφερε πως βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο, ωστόσο τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει αποφασίσει αν το νέο επίπεδο θα είναι το χαμηλότερο όριο του κόστους δανεισμού. Πρόσθεσε επίσης, ότι για τη λήψη της απόφασής της, η ΕΚΤ έχει κάνει χρήση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών.

Ξεχωριστά, ο επικεφαλής της Νομισματικής Αρχής ανέφερε ότι παρατηρούνται ισχνά σημάδια σταθεροποίησης, πριν τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας που αναμένεται το 2010. Ωστόσο, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η εξασθένιση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο Trichet ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητικού συμβουλίου, ο ετήσιος ρυθμός θα παραμείνει κάτω από το 2% το 2010.
Προτεραιότητα ανέφερε, εξάλλου, αποτελεί η συμμόρφωση των χωρών, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων στο 1%

Στη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1% από 1,25% προηγουμένως, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως δεν αποκλείεται το νέο ιστορικό χαμηλό αυτό επίπεδο να αποτελέσει και τον «πυθμένα». Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Μαΐου 2009.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα μειώνει το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,75%, με ισχύ στις 13 Μαΐου 2009. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου