Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Ταλιμπάν: Δεν χρησιμοποιούμε όπλα λευκού φωσφόρου



12 Μαΐου 2009, 14:34
Αρνούνται οι Ταλιμπάν τις κατηγορίες των Αμερικανών, ότι χρησιμοποιούν όπλα λευκού φωσφόρου στον πόλεμο, που διεξάγουν στο Αφγανιστάν κατά των ξένων στρατευμάτων και του υποστηριζόμενου από τη Δύση καθεστώτος της Καμπούλ.

"Ούτε έχουμε, ούτε χρησιμοποιούμε φώσφορο. Οι Αμερικανοί τον έχουν χρησιμοποιήσει σε πολλές επιχειρήσεις και τώρα θέλουν να φορτώσουν την τυραννία τους στους Ταλιμπάν", δήλωσε εκπρόσωπος των φανατικών ισλαμιστών, που ανατράπηκαν από την εξουσία το 2001, εξαιτίας της αμερικανικής εισβολής στη χώρα.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα τους, οι Ταλιμπάν προσφέρονται να συνεργασθούν σε οποιαδήποτε έρευνα, ώστε να αποδειχθεί ότι δεν χρησιμοποιούν πυρομαχικά αυτού του είδους.

Πάντως, η χρήση λευκού φωσφόρου στο πεδίο της μάχης δεν απαγορεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις που περιορίζουν τη χρήση χημικών όπλων. Μπορεί όμως να προκαλέσει τρομερά εγκαύματα, εάν έλθει σε επαφή με το δέρμα.

Οι αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν αυτή τη χημική ουσία, η οποία αναφλέγεται όταν έλθει σε επαφή με τον αέρα, προκειμένου να δημιουργούν προπετάσματα καπνού, να φωτίζουν τα πεδία της μάχης ή να καταστρέφουν κενά κτίρια. Αρνούνται όμως ότι το χρησιμοποιούν σκόπιμα εναντίον ανθρώπων.

Ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε χθες ότι έχει πιστοποιήσει 44 περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι Ταλιμπάν έκαναν χρήση ή είχαν στην κατοχή τους πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου