Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Ακόμα και τα ρομπότ… έχουν facebook



12 Μαΐου 2009, 14:28
Μία επιστημονική ομάδα Αράβων, Γερμανών αλλά και Ελλήνων, δημιούργησε το πρώτο στον κόσμο ρομπότ με προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το «social networking» θα βοηθήσει πράγματι να καλυτερέψουν οι σχέσεις μεταξύ των ρομπότ και των ανθρώπων. Η αλληλεπίδραση ανθρώπινων όντων με μηχανήματα αποτελεί αντικείμενο έρευνας δεκάδων ερευνών και θέμα κινηματογραφικών ταινιών.

Αλλά, αν και η φαντασία παρουσιάζει αυτή τη σχέση ως ιδανική, στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον για μια τέτοιου είδους σχέση είναι μηδαμινό, γιατί από ένα σημείο και μετά η επαναληπτική συμπεριφορά των ρομπότ αποδεικνύεται βαρετή.

Αυτές οι σκέψεις κινητοποίησαν τον καθηγητή Νικόλαο Μαυρίδη και συναδέλφους του από το πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να βρουν μια μέθοδο ώστε να βελτιώσουν τις κοινωνικές σχέσεις των ρομπότ με τους ανθρώπους.

Για το λόγο αυτό, ο Μαυρίδης χρησιμοποίησε το ανδροειδές IBN Sina (όνομα ενός Πέρση φιλοσόφου), το οποίο μπορεί να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους. Χάρη σε μια σειρά εξειδικευμένων λογισμικών, το ρομπότ είναι το μοναδικό που μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα διάφορες θεμελιώδεις λειτουργίες. Αναγνωρίζει πρόσωπα, ακόμα και από φωτογραφίες, συζητά, ενώ μπορεί να ανανεώνει και το status του στο facebook!

Τελικός σκοπός του είναι να δημιουργήσει έναν κύκλο φίλων, με τους οποίους θα μοιράζεται φωτογραφίες και πληροφορίες, όπως δηλαδή οι άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου