Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Ασταμάτητη η πτώση της ζήτησης του πετρελαίου


14 Μαΐου 2009, 16:50
Πτώση σε ποσοστό 3% της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο -τη μεγαλύτερη σε ετήσια βάση από το 1981- αναμένει φέτος η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Αποδίδει την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του αργού, σε επίπεδα πλησίον των 60 δολαρίων το βαρέλι, στο επενδυτικό κλίμα και όχι στα θεμελιώδη δεδομένα προσφοράς και ζήτησης.

Οι καινούργιες εκτιμήσεις της IEA είναι ελαφρά πιο απαισιόδοξες από τις εκτιμήσεις στις οποίες προέβη η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, την περασμένη Τρίτη.

Η IEA αναμένει πλέον να ανέλθει η παγκόσμια ζήτηση στα 83,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το 2009 -2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα λιγότερα από το 2008- ενώ στην προ μηνός έκθεσή της την τοποθετούσε στα 83,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Εξηγεί ότι προχώρησε σε αυτή την προς τα κάτω αναθεώρηση της εκτίμησης λόγω των πιο εξασθενημένων από ό,τι εκτιμάτο προηγουμένως, στοιχείων για τη ζήτηση σε πολλές περιοχές, κυρίως στην Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Βασίζει την καινούργια εκτίμηση στην πρόβλεψη για συρρίκνωση 1,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2009 και στο ότι δε θα καταγραφεί αξιοσημείωτη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας πριν το 2010, το νωρίτερο.

«Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ελαφρά ανοδικά τον τελευταίο μήνα, κυρίως στη βάση των χρηματιστηριακών αγορών και του κλίματος στην αγορά για εν δυνάμει ανάκαμψη της οικονομίας», είπε ο επικεφαλής του τμήματος «Βιομηχανία Πετρελαίου και Αγορές» της IEA, Ντέιβιντ Φάιφ.

«Δεν το βλέπουμε, όμως, με όρους προκαταρτικών στοιχείων για τη ζήτηση στις αρχές του 2009», επεσήμανε. «Η ζήτηση εξακολουθεί να παρουσιάζεται πολύ, πολύ αναιμική. Αν και ειπώθηκαν πολλά για αρχικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, πιστεύουμε ότι είναι ακόμη νωρίς να κάνουμε λόγο για ξεκίνημα πλήρους ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Φάιφ.

Η προσφορά πετρελαίου από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 300.000 βαρέλια -σημειώνοντας τη δεύτερη ετήσια πτώση της- και να ανέλθει σε περίπου 50,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η IEA αναθεώρησε προς τα άνω κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα τη σχετική εκτίμηση του προηγούμενου μήνα, λόγω σταθερής προσφοράς από τη Βόρειο Θάλασσα και μεγαλύτερης της αναμενόμενης παραγωγής στη Ρωσία.

Η IEA διαπίστωσε αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ τον Απρίλιο, για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες, καθώς ο βαθμός συμμόρφωσης των χωρών-μελών του στις ισχύουσες ποσοστώσεις υποχώρησε στο 78%, από 83% το Μάρτιο (η χθεσινή αντίστοιχη εκτίμηση του διεθνούς οργανισμού έκανε λόγο για υποχώρηση στο 77%).

Η νέα σύνοδος του ΟΠΕΚ για εξέταση των ποσοστώσεων που διέπουν την παραγωγή των χωρών-μελών του έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου. Την περασμένη Τρίτη, η Energy Information Administration έδωσε στη δημοσιότητα τις δικές της εκτιμήσεις, αναθεωρώντας προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψή της κατά 420.000 βαρέλια την ημέρα, στα 83,67 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα λιγότερα σε σχέση με το 2008. Αναμένει ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης το 2010 στα 84,39 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 830.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από ό,τι εκτιμούσε τον προηγούμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου