Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

Πιθανή απαγόρευση των τσίρκο με άγρια ζώα


14 Μαΐου 2009, 16:54
Κατόπιν πολλών διαμαρτυριών Συλλόγων και Ενώσεων για την προστασία των ζώων, αλλά και πολιτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, δήλωσε σήμερα πως μελετά το ζήτημα της απαγόρευσης τσίρκο που έχουν άγρια ζώα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής: «Οι πρόσφατες εικόνες βιαιότητας από την κακοποίηση ελέφαντα σε τσίρκο που βρίσκεται στην Βόρειο Ελλάδα, οι οποίες μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ, δε συνάδουν με τον πολιτισμό και την κουλούρα μας, καθώς η ψυχαγωγία δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει το βασανισμό εξαθλιωμένων ζώων, τα οποία περιφέρονται υπό άθλιες συνθήκες, υποτίθεται χάριν του θεάματος με μοναδικό στόχο το κέρδος.

Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχει απαγορευτεί η παρουσία τσίρκο με άγρια ζώα ενώ και η χώρα μας έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Άμστερνταμ του 1997 και άλλες διεθνείς Συνθήκες, με τις οποίες δεσμεύεται να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και το σεβασμό όλων των ζώων.

Από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι μέθοδοι και οι τρόποι εκπαίδευσης των ζώων, προκειμένου να καθίσταται δυνατό να εκτελούν τα όποια θεάματα, είναι στα όρια της βαρβαρότητας, ενώ η ίδια η χρησιμοποίηση των ζώων για τη διασκέδαση του ανθρώπου αποτελεί κατάλοιπο άλλων εποχών.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, ο άνθρωπος έχει ηθική υποχρέωση να σέβεται όλα τα ζώα και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι υποφέρουν και θυμούνται.

Τα ζώα αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους και δεν επαρκούν μόνο οι νομοθετικές παρεμβάσεις για να αλλάξει μία νοοτροπία ετών.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύει όχι μόνο στη βελτίωση της νομοθεσίας και στην αύξηση των χρηματικών ποινών στις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων αλλά σύντομα θα ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης που θα έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες απέναντι σε όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η κακοποίηση των ζώων δεν πρέπει να απαγορεύεται επειδή το επιβάλλουν οι νόμοι, αλλά γιατί οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν διαφορετικά το όλο θέμα. Τα ζώα είναι έξυπνα, έχουν συναισθήματα και επιπλέον αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, ιδιαίτερα σήμερα που η εξόντωση των ζώων από τον άνθρωπο σε όλο τον πλανήτη για αναζήτηση ζωτικού χώρου έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση αρκετών ειδών. Ένας κόσμος χωρίς τα ζώα θα είναι ένας άδειος κόσμος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου