Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Η «άλλη» Ελλάδα περιμένει την… εθνική εμβέλεια


Τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη οι πάροχοι δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης «χρυσοπληρώνουν» τις συχνότητες UHF μετά από σχετικές δημοπρασίες, το «Παρόν» αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση μείωσε στο 1% το τέλος χρήσης συχνοτήτων για το 2009, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της ΕΙΤΗΣΕΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μείωση γίνεται ως αντιστάθμισμα των επενδύσεων που θα κάνουν οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας κατά τη μετάβασή τους στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Θέλουμε να πιστεύουμε, λοιπόν, ότι τη στιγμή που ικανοποιείται ένα σημαντικό αίτημα της ΕΙΤΗΣΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει παράλληλα και το πάγιο αίτημα της «άλλης Ελλάδας» για … τηλεόραση εθνικής εμβέλειας!

Και, φυσικά, «άλλη Ελλάδα» είναι όλες οι περιοχές της χώρας που:
α) Έχουν ανύπαρκτη (ή προβληματική) επίγεια αναλογική κάλυψη από την ΕΡΤ ή/και τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια.
β) Είναι εκτός εμβέλειας από τα 158 κέντρα εκπομπής που προβλέπει η μελέτη Καψάλη για την πλήρως ψηφιακή περίοδο.
γ) Η IPTV απέχει …αρκετά από αυτές.
δ) Καλύπτονται επαρκώς μόνο από τη Nova, αρκεί οι κάτοικοι να πληρώνουν 19,90 ευρώ/μήνα, παράλληλα με την υποχρεωτική εισφορά για την ΕΡΤ.

Με την τεχνική υποστήριξη του ΟΤΕ, η δορυφορική χωρητικότητα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στον Hellas Sat 2 (39Ε) μπορεί να «φιλοξενήσει» κρυπτογραφημένα όλα τα κανάλια της ΕΡΤ (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, Πρίσμα+, Σπορ+, Σινέ+) και της ΕΙΤΗΣΕΕ (Mega, ANT-1, Alpha, Alter, Star, Σκάι, Μακεδονία TV). Χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό λήψης (δορυφορικό πιάτο, αποκωδικοποιητή, κάρτα πρόσβασης), ο κάθε πολίτης σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας θα έχει άμεσα τη δυνατότητα δωρεάν ψηφιακής λήψης των παραπάνω καναλιών. Παράλληλα, θα περιοριστεί το κόστος (και ο χρόνος) κατασκευής του δικτύου αναμεταδοτών για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη επίγειας κάλυψης δυσπρόσιτων περιοχών και η Ελλάδα θα είναι συνεπής στο ευρωπαϊκό «ραντεβού» για πλήρη κατάργηση των αναλογικών εκπομπών (switch off) το έτος 2012.

Αν θέλει, λοιπόν, η κυβέρνηση να προσφέρει την «απόλυτη» τηλεοπτική εθνική εμβέλεια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μπορεί να το κάνει. Αρκεί να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση που θα παρακάμψει τυχόν εμπόδια και συμφέροντα, προς όφελος του απλού Έλληνα πολίτη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου